“Biskupska sinoda nije nikakav parlament, nego zaštićeni eklezijalni prostor gdje Duh Sveti može govoriti”, to je rekao papa Franjo u razgovoru s novinarima u zrakoplovu kojim se vraćao iz Turske.

Kako su izvijestile agencije, Papa je rekao da je Sinoda “put, putovanje prije svega”, te naglasio kako je konačno izvješće sa Sinode “polazna točka” za onu koja se treba održati iduće godine. Trenutačno se o sadržaju tog izvješća raspravlja u biskupskim konferencijama, a nakon što se predlože pojedini amandmani onda će se izraditi nacrt novog dokumenta.

“Sinoda je put i zbog toga ne možete posvećivati veliku pažnju mišljenju neke osobe ili sadržaju nekog nacrta. Ona mora biti shvaćena u svojoj cijelosti”, rekao je Papa u jednoj od rijetkih izjava o nedavnom okupljanju u Vatikanu izrečenih nakon što je ono završilo.

“Također, ne slažem se, a to je moje osobno mišljenje, s informacijama tipa – ‘Ovaj biskup je rekao ovo, a ovaj je rekao ono’. Ako netko nešto želi reći, neka se obrati pažnja na što je rekao, a ne na osobu koja je to rekla. Ponavljam, Sinoda nije parlament”, zaključio je Papa.

Upitan je i o svojoj molitvi u Plavoj džamiji, kada je na par minuta zastao uz muftiju i pognuo glavu u molitvi.

“Išao sam u Tursku kao hodočasnik, a ne kao turist. Nisam mogao ući u džamiju i tamo se ponašati kao turist – rekao je Papa i dodao kako je veliki muftija Istanbula Mustafa Cagrici, koji ga je proveo po džamiji, u jednom trenutku počeo pričati o Mariji i Ivanu Krstitelju u Kuranu.

“Pitao sam ga: Hoćemo li se pomoliti. Odgovorio mi je: Da,da. Molio sam se za Tursku, za mir, za muftiju, za sve nas… To je bio čas iskrene molitve – pojasnio je. Inače, istu tu džamiju posjetio je Benedikt XVI. 2006. i tada je također zastao u molitvi s velikim muftijom.

Papa je u razgovoru rekao i kako su kršćani na Bliskom istoku proganjani, ali je govorio i o islamofobiji, naglasivši kako razumije reakciju onih muslimana koje ljuti to što neki vjeruju kako je njihova religija neraskidivo povezana s terorizmom.

“Iskreno vjerujem kako je nemoguće reći da su svi sljedbenici islama teroristi, isto kao što je nemoguće reći da su svi kršćani fundamentalisti, iako ima takvih među nama. Ima ih u svakoj religiji”, poručio je Papa.

Goran Andrijanić | Bitno.net