Papa emeritus Benedikt XVI. uputio je otvoreno pismo članovima Međunarodne teološke komisije povodom 50. obljetnice njezina djelovanja, zahvaljujući na svemu što su teolozi u njoj učinili za Crkvu.

„Izražavam zahvalnost za sve postignuto tijekom pola stoljeća, i pored svih manjkavosti koje ljudska potraga sadrži“, napisao je trenutačnim članovima Komisije kojom je on sam predsjedavao skoro polovicu njezina postojanja kao prefekt Kongregacije za nauk vjere.

“Samo se u poniznosti može naći Istina, a Istina tako postaje temeljem Ljubavi o kojoj sve ovisi“, napisao je Benedikt XVI. koji je čelnik Komisije bio od 1982. do 2005.

Također, bio je i među prvim članovima toga teološkog tijela te 1969. kada je utemeljeno na inicijativu pape Pavla VI. S njim su u tom prvotnom sastavu Komisije bili i drugi vrhunski teolozi toga doba poput Henrija de Lubaca, Karla Rahnera, Yvesa Congara te Hansa Urs von Balthasara.

U pismu koje je pročitano na proslavi obljetnice u Vatikanu, Benedikt XVI. prisjetio se tih prvih dana rada Komisije i tih teoloških velikana. Među onim koji su bili istaknutiji na angažmanu oko pokretanja Komisije bili su von Balthasar i Louis Bouyer, bivši evangelički pastor i obraćenik na katoličanstvo.

„Obraćenik koji je postao monah bio je iznimna tvrdoglava osobnost, a zbog njegove otvorenosti i iskrenosti puno biskupa ga nije voljelo. Ali, bio je čovjek velikog znanja i bilo je odlično surađivati s njim“, prisjetio se papa emeritus.

Prisjetio se i konflikta koji je nastao nakon što se povela rasprava o tome treba li Katolička Crkva ući u Svjetski savez Crkava, konflikt zbog kojega su Rahner i Johannes Feiner napustili Komisiju.

Benedikt XVI. je istaknuo kako je Međunarodna teološka komisija bila prije svega posvećena odnosu između Učiteljstva i naučavanja teologije, a jedna od glavnih preokupacija bila joj je moralna teologija.

„Komisija, unatoč svim nastojanjima, nije uspjela postići moralno jedinstvo teologije i teologa diljem svijeta. Oni koji su to očekivali prevarili su se da bi takvo nešto moglo biti ostvareno. Ali, unatoč tome, Komisija je postala glas koji se danas sluša i to pokazuje kako postoji temeljno razumijevanje da ovaj povijesni trenutak treba ozbiljan teološki rad“, napisao je.

Međunarodnu teološku komisiju ustanovio je papa Pavao VI. 11. travnja 1969. kako bi pomagala Svetoj Stolici, te posebno Kongregaciji za nauk vjere, u proučavanju važnih i aktualnih doktrinalnih pitanja. Komisija se sastoji od teologa iz različitih nacija i teoloških smjerova, koji su istaknuti u svojoj znanstvenoj izvrsnosti i odanosti Učiteljstvu Crkve. Više o radu Komisije može se saznati na službenoj mrežnoj stranici www.cti.va.

Od 2014. njezinim članom je prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Goran Andrijanić | Bitno.net