ulf-ekman-1285018929

Ulf Ekman, nekada najutjecajniji protestantski propovjednik u Europi, a danas obraćenik na katoličanstvo, nazočio je jučer misi koju je u Domu svete Marte predvodio papa Franjo, izvijestila je redakcija Radio Vatikana na poljskom jeziku.

Šveđanin Ekman, bivši pentekostalni pastor koji je utemeljio jednu od najvećih zajednica protestantskih crkava u Europi – Riječ života – i službeno je postao katolikom 21. svibnja, zajedno sa svojom suprugom Birgittom. Njegovo prihvaćanje katoličanstva odjeknulo je u kršćanskoj Europi jer je zajednica koju je predvodio jedna od najvećih, a često je bila i neprijateljski raspoložena prema Katoličkoj Crkvi.

Nakon mise Ekman se susreo s Papom kojeg je zanimala i sudbina vjernika kojima je Ekman donedavno bio pastor. Šveđanin je gostovao jučer i na Radio Vatikanu, te je ponovno progovorio o svom obraćenju na katoličanstvo.

“Prije godinu dana bio sam na prijelomnoj točki. Osjećao sam da me Gospodin poziva u Crkvu i morao sam donijeti odluku. Odugovlačio sam jer sam se pitao što će biti sa zajednicom, s ljudima koji su bili povjereni mojoj brizi. Ali, došao sam do zaključka da ako me Gospodin poziva, onda mu moram vjerovati, pa i da će se on pobrinuti za ljude. Ako Bog govori meni, onda će sigurno govoriti i njima. I razumjet će me, možda ne odmah, ali razumjet će. Predao sam vodstvo našim dojučerašnjim najbližim suradnicima i moram reći da su vođe naše zajednice u nekoliko zadnjih godina prešli veliki ekumensku put. Možda nisu napravili tako velik korak kao ja, ali sigurno su krenuli naprijed. Neki moji suradnici možda se ne slažu do konca s odlukom moje obitelji, ali je poštuju i razumiju njezine razloge”, rekao je Ekman.

G. An. | Bitno.net