ulf-ekman-1285018929

Ulf Ekman, nekadašnji poznati protestantski pastor koji je nedavno objavio kako su se on i supruga obratili na katoličanstvo, što je šokiralo mnoge protestante, dao je razgovor za švedski kršćanski list Världen Idag i pojasnio svoje obraćenje za koje je rekao da je motivirano Isusovom željom “da kršćani budu jedno”.

Ekman se već dulje vrijeme, nakon nekadašnjeg kritičkog odnosa prema Katoličkoj Crkvi, počeo približavati svom bivšem “neprijatelju”. Puno je propovijedao o potrebi jedinstva među kršćana, a ono što je zanimljivo jest da je Ekman nedavno bio i u Međugorju. Prvo se njegov sin Benjamin obratio na katoličanstvo, a sada su Ekman i njegova supruga Birgitta pojasnili kako se njihov put u Katoličku Crkvu događao neovisno od onoga njihova sina. Kada je Benjamin objavio da želi postati katolikom, rekao je Ulf Ekman, oni su bili iznenađeni.

Njihova definitivna odluka o obraćenju na katoličnstvo je došla malo iza toga. Iza te odluke stoje godine molitve i preispitivanja, te osluškivanja Božje volje. Kako Birgitta kaže, prbližavanje Crkvi počelo je još oko 2000.

Ulf Ekman je ispričao kako je još u 1970.-im imao duhovno iskustvo u kojem je osjetio tragičnost situacije u kojoj su kršćani razdijeljeni.

“Sjedio sam u restoranu s prijateljem i počeo odjednom plakati. Shvatio sam kako se Isus osjeća zbog činjenice da je Njegova crkva podijeljena, kako žali zbog toga”, ispričao je Šveđanin. Od tada je u sebi nosio svijest o tome kako je jedinstvo kršćana u samom srcu Evanđelja, te kako je želja za tim jedinstvom duboko Božja.

Ekman je početkom 1980.-ih utemeljio zajednicu Riječ života, koja će uskoro postati jednom od najraširenijih i najmoćnijih protestanstskih zajednica na svijetu. Tada je Ekman kritizirao Katoličku Crkvu, a njegova je zajednica čak 1989. organizirala molitvu protiv dolaska pape Ivana Pavla II. u Švedsku. Ekman danas kaže da je bio dijelom trenda u protestantskim zajednicama koje su jako negativno gledale na Vatikan, ali da mu to nikada nije bilo glavnim interesom. Njegova žena Birgitta pojasnila je kako su te kritike dolazile iz neznanja o katolicima.

“Kada sam počela otkrivati sve te pozitivne stvari u Katoličkoj Crkvi, pomislila sam: Zašto mi ovo nisu ranije rekli? Netko je tu istinu krio od mene i drugih kršćana. Pomirenje, iscjeljenje, vjera u čuda – sve je to bilo tu i jako dobro formulirano, ali nisam imala pojma o tome. Bilo me je stid vlastitog neznanja”, ispričala je Birgitt Ekman.

Isto je rekao i njezin suprug. Kada je počeo doista upoznavati katoličanstvo, njegova slika se potpuno promijenila.

“Čitao sam socijalni nauk Katoličke Crkve i otkrio da je tu sve u što sam oduvijek vjerovao. Kada sam upoznao dogmatiku također sam shvatio kako je to moja vjera i kako nikada prije nisam naišao na njezinu tako jasnu formulaciju”, pojasnio je nekadašnji protestant, a njegova supruga je dodala kako, primjerice, puno protestanata misli da katolici štuju Mariju kao božanstvo, što naprosto nije istina.

Ulf Ekman je nedavno objavio jedan članak koji je izazvao puno pozornosti i u kojem je polemizirao kako crkva mora imati “vrhunski autoritet” koji će odlučivati u situacijama kada dolazi do različite interpretacije Svetog pisma. Upitan, smatra li sada kada je postao katolik da je takav autoritet Papa, Ekman je odgovorio:

“Da, smatram da on jest takav autoritet, koji je crkvi neophodan”, dodajući kako Bog danas ipak djeluje i u onim crkvama koje takav autoritet nemaju ili ga imaju u nagovještajima.

Ekman je upitan i o reformaciji, na što je odgovorio kako je “ona bila potrebna”, ali je donijela sa sobom “potpuni prekid u ekleziologiji”.

“Postojala je potreba za reformama, ali ono što se dogodilo jest da se to pretvorilo u protestantsku revoluciju, polarizaciju s obje strane. I tu je nastao jaz. Rezultat je bio poništavanje autoriteta u nauku i kontinuitet je nestao. Posljedica toga nije samo ono čemu su nas uvijek učili, da je crkva sada slobodnija i bolja, nego i da je postala sekularizirana i podijeljena. S vremenom, ekleziologija se razvodnila, a kršćanstvo je individualizirano”, zaključio je nekadašnji pastor.

G. An. | Bitno.net