S obzirom na događaje glede Zdravstvenog odgoja, posebno tzv. 4. modula o spolnosti, Vigilare pokreće akciju javne rasprave sa zahtjevom ministru Jovanoviću za dijalogom i demokratskim pravom na izbor za 4. modul.

Novopredstavljeni sadržaj Zdravstvenog odgoja i dalje predstavlja problem jer zapravo nije donio nikakve značajne promjene u odnosu na stari (što je potvrdio i jedan od autora spornog 4. Modula, dr. D. Lepušić: „U 4. modulu ništa nije mijenjano osim dijela o prirodnoj kontracepciji i pitanju apstinencije koji su malo prošireni“, Večernji list, 28. 8. 2013.).

Zdravstveni odgoj tematizirajući pitanja spolnosti, po svojoj naravi zahvaća i duboka vrijednosna pitanja. Želimo da roditelji imaju pravo birati program o spolnosti u skladu sa svojim vrednotama i u skladu s čl. 63 hrvatskog Ustava. Dužnost je ministarstva da služi građanima koji ga financiraju, a ne da pod „kultom stručnosti“ nameće vlastiti liberalan svjetonazor.

Budući da je kod onih koji su izabrani da služe izostao minimum civiliziranog ponašanja, pozivamo roditelje, učenike i ostale zainteresirane pojedince na izravno sudjelovanje u demokraciji i dijalogu na jednostavan način preko Vigilare klik-akcije kojom će ministru Jovanoviću poslati zahtjev za sastanak i pravo na izbor za 4. modul.

Klik akcija: http://www.vigilare.org/akcija/ministre-trazimo-pravo-na-izbor

U slučaju daljnjeg oglušivanja na glas naroda, Vigilare će organizirati predaju pisama iz javne rasprave izravno MZOS-u i nadležnom ministru.

Udruga Vigilare