Ako se sadašnji trendovi u religijama nastave, do 2050. godine će broj muslimana biti skoro jednak broju kršćana u svijetu i muslimani će činiti oko 10% europskoga stanovništva. Rast kršćanstva će globalno usporiti, a četiri od deset kršćana živjet će u pod-Saharskoj Africi – rezultati su nedavnog istraživanja Pew centra o budućnosti svjetskih religija.

Istraživanje, objavljeno početkom ovoga mjeseca, temelji se na demografskim predviđanjima koja u obzir uzimaju sadašnju veličinu i geografsku raspodijeljenost svjetskih religija, razlike u dobi, stopama plodnosti i smrtnosti, obrasce međunarodnoga selilaštva te obraćenja.

Do sada je kršćanstvo bilo daleko najveća religija, s oko 2.2 milijarde vjernika – što je 31% cjelokupnog stanovništva Zemlje. Islam je na drugome mjestu, s 1.6 milijardi vjernika, odnosno 23% sveukupnog stanovništva. Međutim, islam je najbrže rastuća religija na svijetu, a do 2050. godine će broj muslimana biti gotovo jednak broju kršćana. Ako se isti trendovi nastave i nakon 2050. godine, islam će od 2070. postati najveća religija na svijetu.

Broj vjerski neopredijeljenih osoba također će porasti, ali će zbog manjeg nataliteta od prosjeka činiti i manji postotak svjetskoga stanovništva. Prema rezultatima istraživanja Pew centra, kršćanstvo će u Europi, Sjevernoj Americi i Latinskoj Americi doživjeti opadanje zbog promjena religije, odnosno najvećim dijelom zbog gubitka religijske opredijeljenosti.

Kršćanstvo će i globalno doživjeti najveće neto gubitke zbog religijskih obraćenja. Procjenjuje se da će se globalno oko 40 milijuna ljudi obratiti na kršćanstvo, dok će ga oko 106 milijuna napusti – postajući većinom religijski neopredijeljeni.

Francuska će prema sadašnjim trendovima do 2050. godine prestati biti većinski kršćanska i postati većinski vjerski neopredijeljena zemlja, a isto vrijedi za Novi Zeland i Nizozemsku. U Makedoniji i Bosni i Hercegovini će pak muslimani činiti većinu stanovništva.

Radio Vatikan | Bitno.net