Povodom kampanje HNS-ova Ivana Vrdoljaka, koalicijskog partnera Plenkovićeva HDZ-a, da se istospolnim parovima omogući udomljavanje djece te povlačenja prijedloga novog Zakona o udomiteljstvu s dnevnog reda, U ime obitelji ponovno upozorava javnost na činjenicu da posvajanje i udomljavanje djece od strane istospolnih parova nije u najboljem interesu djece.

Riječ je o još jednom u nizu pokušaja LGBT i interesnih lobija da se, suprotno interesima djece, Ustavu Republike Hrvatske i volji hrvatskih građana jasno izraženoj prije pet godina na narodnom referendumu o braku, otvori put udomljavanju i zatim posvajanju djece od strane istospolnih parova.

U ime obitelji ističe kako je u najboljem interesu svakog djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, a onda, ako to nije moguće, u zajednici koja je najsličnija onoj u kojoj dijete i dolazi na svijet te od Vlade očekuje da zaštiti interese djece.

U svibnju 2018. godine, sociolog Mark Regnerus sa Sveučilišta u Teksasu je u svom predavanju pod nazivom “Što znanstvena istraživanja otkrivaju o djeci koju podižu homoseksualni parovi?”, održanom u Zagrebu u organizaciji U ime obitelji i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, istaknuo činjenicu da djeca u svom odrastanju, a i kasnije trebaju  “trajnu, stabilnu prisutnost majke i oca čija ljubav ih je začela ili zajednicu koja joj je najsličnija”.

Tu činjenicu potvrđuju brojna istraživanja provedena posljednjih godina.

Istraživanje Paula D. Sullinsa iz 2016. godine, objavljeno pod nazivom “Nevidljive žrtve: Odgođeni početak depresije među osobama odraslim s roditeljima istoga spola” (Invisible Victims: Delayed Onset Depression among Adults with Same-Sex Parents), pokazalo je da su osobe u dobi od 28 godina, podizane od strane istospolnih partnera, imale dvostruko veći rizik od depresije nego osobe koje su podizane od roditelja različitog spola. Sullins zaključuje da s interpretacijom dobivenih podataka treba biti oprezan te ističe kako su potrebna daljnja istraživanja na tom području.

Rezultati istraživanja američkog sociologa s Američkog katoličkog sveučilišta, Paula D. Sullinsa, iz 2015. godine pod nazivom “Emocionalni problemi među djecom s roditeljima istog spola: Razlika po definiciji (“Emotional Problems among Children with Same-Sex Parents: Difference by Definition”) pokazuju da su emocionalni problemi dvostruko rašireniji među djecom koja odrastaju u istospolnoj zajednici nego kod djece s roditeljima suprotnog spola. Djeca koja su odrasla uz biološke roditelje imaju najnižu stopu emocionalnih problema.