Foto: Shutterstock.com

Za dvije godine, dakle 2016., održat će se sabor svih pravoslavnih Crkvi, prvi takav nakon 13 stoljeća, koji bi trebao okupiti sve pravoslavce, odlučeno je na nedavnom susretu poglavara 13 autokefalnih Crkvi koji se dogodio u Istanbulu.

Sudionici Sinaksisa, koji se dogodio prošli tjedan i kojem je domaćin bio ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I., ponajviše su raspravljali baš o pitanju velikog crkvenog sabora. Kako prenose grčki pravoslavni portali, rasprava o tom pitanju bila je žestoka jer se Crkve međusobno dosta razlikuju u tome kako se Sabor treba dogoditi i što mu treba biti glavni cilj.

Dogovoreno je da Veliki sabor pravoslavlja (Megali Sýnodos tis Orthodoksías na grčkom) bude održan za dvije godine, dakle 2016. Svaka autokefalna Crkva, bez obzira na broj vjernika, moći će poslati do 20 svojih izaslanika episkopa i svaka od njih će imati jedan glas u glasovanju o važnim pitanjima. O tim pitanjima trebalo bi biti odlučivano jednoglasno, dakle konsenzusom. Sabor će pripremati posebno povjerenstvo čiji bi članovi uskoro trebali biti odabrani, a mjesto Sabora trebala bi biti crkve svete Irene u Istanbulu, ona ista u kojoj se 381. dogodio Drugi ekumenski sabor Crkve, odnosno Prvi carigradski.

Inače, pripreme za Veliki sabor pravoslavlja počele su još u 1960-ima, pod utjecajem odluke Ivana XXIII. o sazivanju Drugoga vatikanskog sabora. Međutim, ubrzo su na površinu izbile razlike između raznih autokefalnih Crkvi i cijela je priča stala. U nekoliko posljednjih desetljeća ponovno je obnovljena, a glavni inicijator jest Carigradska patrijaršija. Pravoslavna tradicija priznaje prvih sedam crkvenih sabora kao opće, “vaseljene”, i to su oni koji su se dogodili između 325. i 787. Posljednji koji svi pravoslavci priznaju takvim održan je u Niceji, 787. godine.

G. An. | Bitno.net