Presudom koja će vjerojatno odjeknuti i izvan hrvatskih granica, Ustavni je sud Republike Hrvatske 22. svibnja odlučio ukinuti odluku kojom je u hrvatske osnovne i srednje škole uveden tzv. zdravstveni odgoj, a čiji je četvrti modul “Spolno-rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje” predstavljao jasan pokušaj seksualizacije djece od najmlađe dobi i njihova obraćenja na svjetonazor rodne ideologije, koja predstavlja opravdavanje i veličanje neurednih i protuprirodnih seksualnih sklonosti, piše “La nuova bussola quotidiana”.

Suci Ustavnog suda nisu ocjenjivali sadržaj programa ministra Jovanovića, nego su iz isključivo pravne perspektive razmotrili proceduru kojom je Vlada uvela taj program, kao i poštivanje ili nepoštivanje prava roditelja zajamčenih Ustavom. Prihvaćajući u cijelosti primjedbe podnositelja zahtjeva, pojedinih roditelja i građanskih udruga roditelja katoličkog usmjerenja, suci su ustvrdili da država nije na uravnotežen način uskladila sadržaje programa Zdravstvenog odgoja s ustavnim pravom i slobodom roditelja u odgoju djece. Ocijenili su da se postupak izrade i uvođenja programa događao na način koji djelomice nije u skladu s demokratskim načelima koje je država dužna poštovati i provoditi. Takav postupak „pokazao je značajan nedostatak demokratskog pluralističkog pristupa“.

Prema sucima Ustavnog suda „neprihvatljivo je da pri donošenju propisa takvog sadržaja i pravne snage nije prethodilo iznošenje mišljenja vijeća roditelja, nije bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, a nije bila provedena ni javna rasprava, osobito o spolnom odgoju, a znalo se da će to izazvati polemike“.

Sud je, osim toga, osudio činjenicu je da je ovaj novi nastavni sadržaj bio uvršten u program nakon što je školska godina već započela.

Presuda predstavlja vrlo težak udarac za vladu premijera Milanovića, posebice jer je Sud bez okolišanja optužio izvršnu vlast da je uvela taj program postupajući poput jednog diktatorskog režima ne vodeći računa o najosnovnijim pravilima jedne demokratske države i ignorirajući prava roditelja zajamčena Ustavom i brojnim međunarodnim ugovorima.

Teška borba hrvatskih roditelja, koju je od samog početka poduprla Katolička crkva i druge vjerske zajednice, utire put koji treba slijediti u borbi protiv nametanja školskih programa nadahnutih rodnom ideologijom: obrana roditeljskih prava da odgajaju djecu u skladu s vlastitim načelima te mogućnost izbora da djeca ne sudjeluju na nastavi indoktrinacije rodnom ideologijom i onda kad ona bude provođena, kao što će se uskoro dogoditi u Italiji, uz izgovor borbe protiv tzv. homofobije.

Josip Horvaticek

Izvor: La nuova bussola quotidiana

Prijevod: E.K./Bitno.net