vijeće europe odbacilo surogatstvo

Vijeće Europe je s 83 glasa za, 77 protiv i 7 suzdržanih, odbacilo u utorak prijedlog koji bi otvorio prostor za legalizaciju surogatstva u cijeloj Europi.

Kako piše Catholic Herald, prijedlog o surogatstvu koji je u razmatranje uputila belgijska zastupnica Petra De Sutter također je potaknuo i pitanje sukoba interesa, s obzirom na njene veze s klinikama za surogat-majčinstvo u Indiji.

Isti list prenosi i izjavu Laurencea Wilkinsona, pravnog savjetnika pravne udruge Alliance Defending Freedom: “Međunarodni zakon štiti pravo na obiteljski život, to znači da bi djeca trebala poznavati svoje roditelje. Većina slučajeva surogatstva to onemogućuje. Vijeće Europe i Europski sud za ljudska prava predstavljaju se kao predvodnici ljudskih prava. Ako su ozbiljni oko prava žena i djece, neće prestati dok u potpunosti ne zabrane ovu problematičnu praksu.”

Da u Europi postoji načelni konsenzus oko surogatstva između osoba različitih svjetonazora, potvrđuje i Izjava protiv surogatstva koju je potpisalo 50 lezbijskih aktivistkinja iz Italije u kojem se suprotstavljaju “komercijalizaciji ženskog tijela”.

Vijeće Europe često se miješa s Europskim vijećem premda ono uopće nije dio Europske unije. Europska unija, točnije Europski parlament već je osudio surogatstvo 2011. kad su tu praksu osudili zbog “iskorištavanja ženskog tijela i njenih reproduktivnih organa”.

Tino Krvavica | Bitno.net