PRIJEDLOG KOJI BI POGODIO SVE EUROPSKE ZEMLJE

Vijeće Europe odbacilo prijedlog legalizacije surogatstva

“Međunarodni zakon štiti pravo na obiteljski život, to znači da bi djeca trebala poznavati svoje roditelje. Većina slučajeva surogatstva to onemogućuje”

vijeće europe odbacilo surogatstvo

Vijeće Europe je s 83 glasa za, 77 protiv i 7 suzdržanih, odbacilo u utorak prijedlog koji bi otvorio prostor za legalizaciju surogatstva u cijeloj Europi.

Kako piše Catholic Herald, prijedlog o surogatstvu koji je u razmatranje uputila belgijska zastupnica Petra De Sutter također je potaknuo i pitanje sukoba interesa, s obzirom na njene veze s klinikama za surogat-majčinstvo u Indiji.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Isti list prenosi i izjavu Laurencea Wilkinsona, pravnog savjetnika pravne udruge Alliance Defending Freedom: “Međunarodni zakon štiti pravo na obiteljski život, to znači da bi djeca trebala poznavati svoje roditelje. Većina slučajeva surogatstva to onemogućuje. Vijeće Europe i Europski sud za ljudska prava predstavljaju se kao predvodnici ljudskih prava. Ako su ozbiljni oko prava žena i djece, neće prestati dok u potpunosti ne zabrane ovu problematičnu praksu.”

Da u Europi postoji načelni konsenzus oko surogatstva između osoba različitih svjetonazora, potvrđuje i Izjava protiv surogatstva koju je potpisalo 50 lezbijskih aktivistkinja iz Italije u kojem se suprotstavljaju “komercijalizaciji ženskog tijela”.

Vijeće Europe često se miješa s Europskim vijećem premda ono uopće nije dio Europske unije. Europska unija, točnije Europski parlament već je osudio surogatstvo 2011. kad su tu praksu osudili zbog “iskorištavanja ženskog tijela i njenih reproduktivnih organa”.

Tino Krvavica | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 13. listopada 2016.

Možda vam se svidi