Ako nešto ne bismo očekivali u razgovoru dvojice predsjednika poput Bashara al-Assada i Vladimira Putina je šala s kršćanskom tematikom – osobito ako se susret odvija u ratom razrušenoj Siriji.

No to se dogodilo, a glavna meta šale bio je američki predsjednik Donald Trump.

Sirijski predsjednik navodno je rekao kako bi bilo dobro da Trump dođe u Damask, gdje se sv. Pavao obratio, te bi onda “s njim sve bilo u redu”. Predsjednik Putin na to se nasmijao i poručio: “Pozovite ga, doći će.”

U videosnimci koju je emitirala televizija Rusija 1, a koja se potom proširila Twitterom, vidi se da uz Assada i Putina u razgovoru sudjeluju još dvije osobe. Jedna je, čini se, Putinov prevoditelj, a druga patrijarh Antiohije i cijelog Istoka, Ivan X. Yazigi. Susret se odvijao u katedrali Blažene Djevice Marije koja pripada Grčkoj pravoslavnoj Crkvi, a nalazi se u Pravoj ulici, istoj onoj u kojoj je, prema Djelima apostolskim, sveti Pavao boravio nakon što je na putu za Damask imao viđenje Krista.

I kad je na svojemu putu došao u blizinu Damaska, ujedanput obasja ga svjetlost s neba. On pade na zemlju, i začu glas gdje mu govori: “Savle, Savle, zašto me progoniš?” On reče: “Tko si ti, Gospodine? A on će: “Ja sam Isus, koga ti progoniš. “Teško ti je proti ostanu praćati se.” A on dršćući i strepeći reče: “Gospodine, što hoćeš, da činim?” I Gospodin mu reče: “Ustani i idi u grad! Ondje će ti se reći, što ti treba činiti.” (…) A u Damasku je bio jedan učenik, po imenu Ananija. Njemu reče Gospodin u viđenju: “Ananija!” On odgovori: “Evo me, Gospodine!” A Gospodin mu reče: “Ustani i idi u ulicu, koja se zove Prava, i potraži u kući Judinoj Taržanina po imenu Savla! On se moli. (Dj 9, 3-6; 10-11)

Novinar ruskog dnevnika Komsomolskaya Pravda, Dmitry Smirnov na svom je Twitter profilu objavio video s transkriptom razgovora.

Prijevod tweeta išao bi otprilike ovako:

“Assad o cesti za Damask, gdje je apostol Pavao postao kršćaninom: Ako Trump prođe ovim putem, s njim će biti sve u redu.

Putin: Pozovite ga, doći će.

Assad: Ja sam spreman.

Putin: Reći ću mu.”

Transkripti i prijevodi se kod pojedinih medija, poput Russia Today, razlikuju u detaljima, ali bit ostaje ista: Trump bi, u šali se nadaju sirijski i ruski predsjednik, u Damasku mogao doživjeti obraćenje.

Tino Krvavica | Bitno.net