Katolički svećenici u visokom stupnju osjećaju zadovoljstvo i ispunjenost, ali se istovremeno bore sa sindromom sagorijevanja, nepovjerenjem u biskupe i strahom od lažnih optužbi, pokazalo je veliko istraživanje koje je proveo tim znanstvenika s Američkog katoličkog sveučilišta.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, provedeno je u obliku upitnika koji je poslan 10 000 američkih svećenika, a odgovorilo je njih 3516. Na anketu je također odgovorio 131 biskup (67% od ukupnog broja biskupa u SAD-u), a znanstvenici su održali i dubinske razgovore s više od 100 svećenika.

U skladu s nekim ranijim istraživanjima i ovo je pokazalo kako su svećenici, u prosjeku, zadovoljniji i ispunjeniji u odnosu na ukupnu populaciju.

Pritom je u ispitivanju korišten Harvard Flourishing Index, model koji obuhvaća 10 pitanja o različitim dimenzijama osobnog blagostanja kao što su sreća, mentalno i fizičko zdravlje, osjećaj smisla i svrhe te bliski društveni odnosi.

Rezultati su pokazali kako se prema tom kriteriju čak 77% ispitanih svećenika i 81% biskupa može svrstati u kategoriju “uspješnih” (flourishing).

Unatoč tome, 45% svećenika iskusilo je barem jedan simptom sindroma sagorijevanja na radnom mjestu. Pritom je iznimno mali broj onih koji su iskusili ozbiljne posljedice (9%), iako postoje velike razlike između mladih i starih svećenika te dijecezanskih (biskupijskih) i redovnika.

Tako su simptomi djelomične ili visoke “izgorjelosti” puno prisutniji među svećenicima ispod 45 godina te se smanjuju sa svakom sljedećom dobnom skupinom.

Također, točno 50% dijecezanskih svećenika doživjelo je barem jedan simptom “izgorjelosti” dok isto vrijedi za tek 33% redovničkih svećenika.

Povjerenje u biskupe i poglavare

Slične razlike postoje i u stupnju povjerenja u biskupe i poglavare.

Dok oko 67% redovnika ima povjerenja u svog vrhovnog poglavara, samo 49% biskupijskih svećenika osjeća to isto prema svom biskupu.

Brojke su još poraznije ako se uzme generalno povjerenje u američke biskupe među svim svećenicima, a koje je na mizernih 24%.

Kako je to objasnio jedan ispitanik: “Iskreno, nemam baš povjerenja u većinu biskupa. Svima bih im pokazao veliko poštovanja i ako bih se nalazio u njihovoj biskupiji, doista bih se trudio i služio im. Ali ako gledamo SAD i velik broj biskupa… rekao bih da imam uglavnom negativno mišljenje o prelatima u Americi… Oni doista nisu lideri ili su neka vrst kameleona… gledajući kako da se popnu na ljestvici.”

Inače, povjerenje u biskupe u direktnoj je korelaciji sa stupnjem zadovoljstva. Tako se stupanj sreće i ispunjenosti kod onih koji imaju povjerenje u prelate u prosjeku kreće oko 87%, a kod onih koji nemaju oko 77%.

Istraživanje je pokazalo i kako postoji velika razlika između percepcije koju o sebi imaju biskupi te one koju o njima imaju njihovi podređeni.

Npr. oko 73% biskupa doživljava se “bratom” ili “suradnikom” svećeniku, dok je taj doživljaj među potonjima puno manji i iznosi 28% i 32%.

Dapače, svećenici u puno većem postotku biskupe vide kao administratore (55%), dok za sebe isto kaže tek 44% prelata.

Razlika je velika i po pitanju percepcije koliko je biskup sposoban odgovoriti na probleme i potrebe svojih podređenih.

Čak 92% prelata smatra da bi mogli pružiti “vrlo dobru” pomoć svećenicima, što je ogromna razlika u odnosu na 36% svećenika koji misle isto.

Zaštita djece i maloljetnika

Što se tiče pitanja seksualnog zlostavljanja maloljetnika, 90% svećenika smatra kako njihove biskupije imaju snažnu kulturu sigurnosti i zaštite djece. No 40% ispitanih na “politiku nulte tolerancije” gleda kao na prestrogu.

Također, čak 82% svećenika odgovorilo je kako se redovito boji lažnih optužbi za zlostavljanje ili neprilično ponašanje.

Pritom je ponovno prisutna velika razlika između biskupijskih svećenika i redovnika u pogledu koliku bi podršku u slučaju lažne optužbe mogli dobiti od svoje biskupije odnosno religijske zajednice te biskupa ili poglavara.

Samo 36% dijecezanaca smatra da bi im biskupija omogućila dovoljno resursa za obranu (85% redovnika misli isto za svoju zajednicu), a 51% vjeruje da bi imali podršku svog biskupa (86% redovnika to smatra za svog poglavara).