Na liturgiji u ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi u Rimu, kardinal Sandri prisjetio se prošlosti ukrajinskog naroda u kontekstu suvremenog rusko-ukrajinskog rata, prenosi Aleteia.

“Nikakva ljudska moć ne može iz naših srdaca iščupati naš identitet djece čiji Otac je na nebesima”, rekao je kardinal Leonardo Sandri 26. studenog u bazilici sv. Sofije u Rimu. Misno slavlje održano je povodom 90. obljetnice Holodomora – organiziranog izgladnjivanja stanovništva u Sovjetskom Savezu 1932. i 1933. godine u kojemu je stradalo između sedam i deset milijuna ljudi, a koji je najveće žrtve odnio na istoku Ukrajine.

Holodomor ili Gladomor bio je, istaknuo je kardinal Sandri, “manje poznata epizoda u povijesnim knjigama Zapada” od drugih projekata istrebljenja kao što je bio Holokaust. Masovnim deportacijama i kampanjama izgladnjivanja, dodao je Sandri, sovjetski je totalitarizam pridonio oslobađanju “ponora bezakonja” u 20. stoljeću, kako je sva tragična iskustva stoljeća u svojoj knjizi Sjećanje i identitet, objavljenoj nedugo prije smrti, opisao Ivan Pavao II.

Danas, ruska agresija na Ukrajinu ponovno budi ovu povijesnu traumu, istaknuo je kardinal Sandri.

U Hrvatskoj je na obljetnicu Holodomora podsjetio križevački vladika Milan Stipić, koji je 26. studenog u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla služio Panahidu ili Ishodnicu – molitveni spomen za sve žrtve ovog pogroma.

U nagovoru je istaknuo kako dok molimo i za žrtve i za progonitelje, kao kršćani uvijek moramo svjedočiti ljubav i praštanje, ali i svjedočiti za istinu, kakva god ona bila, kako se zločini ne bi ponavljali i kako bi mlađa pokoljenja upoznala istinu, pa i o teškim i negativnim aspektima ljudske povijesti.

“Jedino Isus Krist, Sin Božji, i njegovo Evanđelje mogu do kraja pobijediti zlo koje proizlazi iz grijehom narušene ljudske naravi”, naglasio je vladika Stipić.

Na Holodomor je u nedavnom intervjuu podsjetio i papa Franjo, nazvavši ga “povijesnom prethodnicom današnjeg sukoba”.

“Pozicija Svete Stolice je tražiti mir i razumijevanje. Diplomacija Svete Stolice ide u tom smjeru i uvijek je voljna posredovati”, rekao je papa u intervjuu, osvrnuvši se na suvremeno mučeništvo ukrajinskog naroda riječima: “Kada govorim o Ukrajini, govorim o ljudima koji su postali mučenicima. Ako imamo mučenike, imamo i one koji su ih pretvorili u mučenike”.