Christopher Saunders, umirovljeni biskup Broomea u Australiji, uhićen je i optužen za silovanje te druge optužbe koje se temelje na nalazima kanonske istrage koja je pokrenuta nakon navoda o zlostavljanjima ranjivih mladića, piše CNA.

Australske vlasti su objavile da 74-godišnjeg biskupa optužuju za 19 kaznenih djela, uključujući i dva silovanja. Ova kaznena djela navodno su se dogodila između 2008. i 2014. godine u gradovima Broome, Kununurra i u aboridžinskoj zajednici Kalumbura. Australski mediji pišu kako će Saunders odbaciti sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

U priopćenju za javnost objavljenom u četvrtak  predsjednik Australske katoličke biskupske konferencije nadbiskup Timothy Costelloe izjavio je kako su optužbe iznesene protiv Saundersa “vrlo ozbiljne i duboko potresne, posebno za one koji iznose te optužbe”.

U priopćenju nadalje piše kako je “ispravno i doista neophodno da se sve takve tvrdnje temeljito istraže”. Costelloe je također izjavio da će Crkva “nastaviti u potpunosti surađivati s policijom i poduzeti sve potrebne korake kako bi izbjegla sve radnje koje bi mogle ugroziti integritet i autonomiju policijske istrage.”

Inače, Saunders je za svećenika zaređen 1976. godine. Prije nego što je imenovan biskupom Broomea 1996. godine pastoralno je djelovao u nekoliko aboridžinskih župa. Prve optužbe protiv njega pojavile su se 2020. godine i nakon toga se povukao iz aktivnog upravljanja biskupijom. Ostavku je službeno dao 2021. godine, a kao razlog je naveo „loše zdravlje“.

Nakon što policijska istraga nije rezultirala nikakvim optužbama protiv Saundersa, papa Franjo je naredio kanonsku istragu. Riječ je o prvoj takvoj istrazi u Australiji koja je rezultat motu proprija iz 2019. godine „Vos Estis Lux Mundi“ kojim su uspostavljene nove odredbe za suzbijanje, sprječavanje prikrivanja i prijavljivanje zlostavljanja i nasilja u Crkvi.

Istragu su provodili privatni istražitelji, a nadgledao ju je nadbiskup Brisbanea Mark Coleridge. Nakon toga je objavljeno izvješće na 200 stranica koje je predano policiji. Detektivi Odjela za zlostavljanje djece u siječnju ove godine su pretresli Saundersov bivši dom u sklopu “tekuće istrage o povijesnim seksualnim prijestupima nad djecom”.