Deseti katolički Ruski susret mladih bit će održan u Sankt-Peterburgu od 23. do 27. kolovoza 2023., objavila je agencija Papinskih misijskih djela „Fides“, a prenio 9. srpnja Kathpress.

Na susretu je najavljeno oko 400 sudionika, među njima i 18 mladih koji će početkom kolovoza sudjelovati na Svjetskom danu mladih s papom Franjom u Lisabonu. Osim toga, istodobno sa Svjetskim danom mladih planirani su i događaji u Sankt-Peterburgu, a tijekom Ruskog susreta mladih predviđeno je i obraćanje pape Franje sudionicima putem videoveze.

„U vremenu u kojemu je građanima Ruske Federacije vrlo teško putovati u Europu, Katolička Crkva u Rusiji ovim izlazi u susret potrebama svojih vjernika, uključujući i one koji ne mogu biti ni u Lisabonu ni u Sankt-Peterburgu“, piše Fides.

Na kraju okupljanja u Lisabonu i Sankt-Peterburgu, mladi sudionici se trebaju vratiti u svoje župe i ondje izvijestiti o svojim iskustvima, priopćili su organizatori.

Broj katolika u Rusiji procjenjuje se na manje od jednog milijuna, što je manje od jedan posto ukupnog pučanstva. Crkva u Rusiji organizirana je u četiri biskupije: Moskovska nadbiskupija Majke Božje, Saratovska biskupija svetog Klementa, Irkutska biskupija svetog Josipa i Novosibirska biskupija Preobraženja Gospodnjeg.

Sukladno malom broju katolika, katoličke zajednice u Rusiji su vrlo male, a mnoge od njih svećenici rijetko posjećuju. Nakon ruskog napada na Ukrajinu znatno se smanjio broj katolika stranaca, koji su imali znatan udio u ukupnom broju katolika u Rusiji.