Južnoafrički nadbiskup Abel Gabuza, kojega je papa Franjo imenovao koadjutorom nadbiskupije Durban, u nedjelju je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom.

Kardinal Wilfried Napier, kojeg je Gabuza trebao zamijeniti u Durbanu, na svojem se Twitter profilu oprostio od preminulog nadbiskupa.

„Nadbiskup nije bio dugo s nama u Durbanu – tek malo manje od dvije godine – ali u tom smo ga vremenu upoznali kao nježnog, brižnog i toplog pastira“, napisao je Napier.

„Kroz njegovu nježnost, brižnost i toplinu ostavio je neposredan utjecaj na svakoga od nas koji smo ga imali čast upoznati“, dodao je.

Njegova smrt dolazi nakon što je u razdoblju od samo sedam dana, od 8. do 14. siječnja, preminulo deset katoličkih biskupa koji su bili pozitivni na koronavirus, prenosi Crux.

Najmlađi među njima je 53-godišnji biskup Moses Hamungole iz Monzea u Zambiji. Najstariji je 91-godišnji talijanski nadbiskup Oscar Rizzato, koji je služio kao papinski djelitelj milostinje tijekom pontifikata Ivana Pava II. i Benedikta XVI.

Četvero biskupa umrlo je na isti dan, u srijedu 13. siječnja. Među njima su bili nadbiskup Glasgowa Philip Tartaglia (70), biskup Fanoa u Italiji Mario Cecchini (87), umirovljeni biskupi Rio de Janeira kardinal Eusébio Oscar Scheid (88) te spomenuti biskup Hamungole.

Kao što je običaj kada premine jedan kardinal, papa Franjo poslao je brzojav sućuti sadašnjem nadbiskupu Rio de Janeira, kardinalu Oraniju Joao Tempesti, izrazivši svoju blizinu zbog smrti njegovog prethodnika.

„Podsjetio nas je na Božju dobrotu prema svojoj Crkvi. To je prava utjeha kada se sjetimo Don Eusebija koji je s tolikom velikodušnošću služio Božjem narodu“, napisao je Franjo.

Povodom smrti nadbiskupa Glasgowa, Philipa Tartaglije, sućut je izrazila škotska premijerka Nicola Sturgeon.

„Jako me ražalostila ova vijest. Nadbiskup Tartaglia bio je dobar čovjek, omiljen u katoličkoj zajednici i izvan nje. Uvijek sam cijenila svoje susrete s njime i nedostajat će nam. Moje misli su s njegovim voljenima i širom zajednicom. Počivao u miru“, poručila je premijerka Sturgeon.

Drugi prelati koji su preminuli u razdoblju od 8. do 14. siječnja su poljski biskup emeritus Adam Dyczkowski (88), rumunjski grkokatolički biskup Florentin Crihalmeanu (61), biskup Trujilla u Venezueli Oswaldo Azuaje Pérez (69), biskup Santa Marte u Kolumbiji Luis Adriano Piedrahita Sandoval (74) te biskup emeritus Dunkelda u Škotskoj Vincent Logan (79).