Na Uskrs je u Kini, u raznim katoličkim zajednicama, kršteno gotovo dvadeset tisuća duša. Prema podacima statistike koju već devetu godinu provodi i objavljuje zavod Faith iz pokrajine Hebei, a koje je prenijela agencija Fides, jasno je kako je broj krštenih u odnosu na prošlu godinu veći, te da odrasle osobe čine većinu novih krštenja. Uskrs nije jedini trenutak kad se dijeli sakrament krštenja. Zbog teškoće u prikupljanju podataka iz brojnih zajednica, ne može se utvrditi koliko je točno ljudi primljeno u kršćansku obitelj.

Pokrajina Hebei, koja se smatra utvrdom katoličanstva u Kini, ponovo je na prvom mjestu po broju krštenih, 4.063, a u sjeverozapadnoj pokrajini Ji Lin bilo je pet puta više krštenja u odnosu na prošlu godinu. Duhovna priprema katekumena još je bolja nego proteklih godina: nakon glasanja i krštenja, duhovni se hod nastavlja i jača hodočašćem i duhovnim vježbama da katekumeni budu istinski svjedoci vjere i misionari u životnoj i radnoj sredini – ustvrdili su neki biskupijski svećenici.

Vlč. Yang Hai Long, iz pokrajine Hai Nan, koji je imao dvanaest krštenja, istaknuo je da su kod njih laici protagonisti evangelizacije. Naš je prostor golem, imamo velikih teškoća s prijevozom te  malo svećenika, samo dvojicu. Posljednjih smo godina osposobili valjanu skupinu laika-vjeroučitelja, koji nose najveći teret vjeronauka. Stoga se mi svećenici u najvećoj mjeri možemo posvetiti dušobrižništvu – kazao je svećenik.

Radio Vatikan | Bitno.net