Prije započinjanja misnog slavlja, nadbiskupa predvoditelja svečane liturgije pozdravio je i dobrodošlicu mu poželio subotički biskup Slavko Večerin. Pozdravio je svećenike, časne sestre i bogoslove, nazočne predstavnike političnog života, društvenih ustanova, te predsjednicu Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnu Vojnić, bandaša i bandašicu ovogodišnje Dužijance Daniela Matkovića i Kristinu Kujundžić, ravnatelja Udruge bunjevačkih Hrvata Marinka Piukovića, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, te sve ostale vjernike i hodočasnike, a pozdravljen je i Hrvoje Vuković, konzul prvog razreda u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici.

„Po zagovoru Gospe od suza, sa zahvalnošću prikazujemo svoje radosne suze koje su dio čovjekova života u njegovim lijepim trenucima te, kao kršćanski vjernici, molimo Gospodina Boga da se takvi događaji, susreti i djela, po njegovu blagoslovu i čovjekovoj suradnji, umnože u životima svih ljudi“, kazao je nadbiskup Vukšić u uvodu homilije. „Prinosimo također svoje suze žalosne, kao i sve svoje slabosti i nedaće, koje su nam se dogodile. Prikazujemo i ljude, koji su bili uzrok naših žalosti, s molitvom Gospodinu Bogu da se, također njegovim blagoslovom i suradnjom ljudi, te uspostavom mira u svijetu, obrišu sve žalosne suze i da se zauvijek ugase svi njihovi uzroci. Žalimo i zbog svojih ružnih riječi i loših čina, kojima smo možda ražalostili nekoga od braće i sestara i nanijeli mu duševnu ili fizičku bol, te ponizno molimo za oprost i dar svog obraćenja“, kazao je on.

„U trenutcima radosti Blažene Djevice Marije, kao i razdobljima patnje i bola, suze radosnice ili žalosnice bile su sastavni dio njezina života“, rekao je propovjednik, predstavivši evanđeoske zgode koje očituju Marijinu tugu, tjeskobu i žalost, koje su uslijedile nakon Šimunova proroštva, pa sve do Isusove muke i smrti. „Uskrsnuće Isusovo nije izbrisalo Marijino sjećanje na bol i suze niti ožiljke na duši“, nastavio je nadbiskup, „ali je vratilo osmijeh na njezino lice, radost u dušu i vjerojatno uzrokovalo suzu od radosti. Tako je jedno Marijino oko, moglo bi se kazati slikovito, nastavilo plakati zbog sjećanja na bol a drugo je, što je mnogo važnije, prosuzilo od radosti zbog Isusove pobjede, koja je nadvladala bol i smrt i otvorila vrata vječnoga života svakom čovjeku. To je stanje podijeljenih osjećaja između žalosti zbog sjećanja na tešku prošlost i radosti zbog sadašnjosti koju se živi u dobru i pobjedi nad takvom prošlošću“.

„Želimo biti blizu posebice majkama koje su imale razloga plakati nad sudbinom svoje djece, onima koje su danas ovdje kao i svima koje trpe bilo gdje u svijetu. I osobito molimo za one koje trpe zbog sadašnjih nedaća, bolesti, progona i ovisnosti svojih sinova i kćeri. Posebice pak za one čijom dušom ‘razboljenom, rastuženom, ražaljenom, prolazio mač je ljut’, jer su im djeca, kao žrtve nepravde i nasilja, izgubila živote. Neka im svima dragi Bog, po zagovoru Blažene Djevice Marije, izliječi svaku bol u duši! Neka im po vjeri u uskrsnuće obriše svaku suzu žalosti! Neka njihovu djecu vrati na pravi put i neka svim ljudima udjeli dar obraćenja! Neka sva djeca budu zdrava i zaštićena! Neka napreduju u mudrosti i milosti kod Boga i ljudi i neka budu poslušna svojim roditeljima. Neka se očevi i majke stoga mogu opravdano diviti onome što se govori o njihovoj djeci. Neka sva djeca rastu, jačaju i napunjaju se mudrosti i neka milost Božja bude na njima, na njihovim majkama i očevima“, zaključio je nadbiskup Vukšić.

Na koncu mise, uz zahvalu nadbiskupu, rektor svetišta preč. Željko Šipek je rekao: „Vjerujem da će danas posijana Vaša riječ u našim srcima uroditi stostrukim plodovima, te da ćete ponijeti lijepe uspomene iz ovoga svetišta“. Nadbiskupu je bandaški par uručio sliku u tehnici slame s njegovim biskupskim grbom, rad poznatih subotičkih slamarki. Rektor Šipek je također zahvalio velikim broju svećenika koji je bio prethodne večeri na raspolaganju za ispovijed i na dan proštenja na misi, a imajući u vidu da je ovo prvo Bunarićko proštenje koje sa suradnicima organizira kao rektor svetišta naglasio je da „Bunarić, dok ima ljude koji će ga voljeti, ima i svoju budućnost“. „Neka Gospa svima nama isprosi Božji blagoslov, osobito vama koji organizirate ovaj skup“, rekao je nadbiskup Vukšić prije završnoga blagoslova, zahvalivši svima na djelovanju na čast Gospi i na slavu Presvetoga Trojstva.

Slavlje euharistije oplemenio je domaći zbor subotičke župe Marija Majka Crkve, sa članovima Katedralnog zbora „Albe Vidaković“, kojim je ravnao i za harmonijem bio Mario Bonić.

Bunarićko proštenje završni je događaj slavlja ovogodišnje Dužijance, te tradicionalno privlači veliko vjerničko mnoštvo Gospinih štovatelja iz Bačke, napose iz Subotice i okolice, koji su, skupa s klericima, iskazali Mariji počast i ispred preslike slike Gospe od Suza koja se ovdje čuva.

Jutarnju dvojezičnu misu slavio je preč. Ferenc Fazekas, generalni vikar Subotičke biskupije, a biskupsku misu proštenja na mađarskom jeziku biskup Večerin, uz nagovor i pozdrav koji je mađarskim vjernicima izrekao nadbiskup Vukšić. Bunarićko proštenje zatvara se večernjom dvojezičnom misom za bolesnike koju predvodi vlč. Csaba Paskó, ravnatelj Caritasa Subotičke biskupije.