Jedna od najtežih posljedica koronavirusa je činjenica da brojni bolesnici umiru usamljeni po bolnicama bez mogućnosti da prime sakramente ili se oproste s voljenim osobama.

Američki dominikanac, fra Patrick Hyde, prenio je svoje iskustvo udjeljivanja bolesničkog pomazanja jednom bolesniku koje je nazvao jednim od najsnažnijih iskustava vjere u životu.

Hyde je o tome pisao prošlu srijedu u objavi na svojem Twitter profilu koja je dotaknula tisuće ljudi diljem svijeta:

“Jučer sam udijelio bolesničko pomazanje čovjeku koji je umirao od COVID-19. Njegova čista radost kada je prepoznao moj glas bilo je jedno od najljepših i najsnažnijih iskustava vjere u mom životu”, napisao je Hyde.

Prema svećenikovu svjedočanstvu, posljednje riječi koje mu je bolesnik uputio bile su: “Velečasni, tako mi je drago da ste ovdje. Sada mogu otići u miru.”

“Ovo je moć sakramenata i razlog zašto sam svećenik”, zaključio je Hyde u svojoj objavi.

Na njegovu objavu su reagirali brojni pratitelji izrazivši Bogu zahvalnost na svećenicima, a jedan od njih bio je i kolega svećenik vlč. Andrew Dickinson.

Dickinson je podijelio Hydeovu objavu uz vlastiti komentar:

“Svećenik sam NE zato kako bih vodio programe, akcije za prikupljanje novca ili YouTube kanale, nego kako bih u sakramentima dušama donio Isusa Krista. Pošalji nam mnogo svećenika, Gospodine. Pošalji nam mnogo svetih svećenika, Gospodine.”

Papa Franjo je početkom ožujka tijekom propovijedi na misi u Domu svete Marte molio Gospodina za svećenike “kako bi imali hrabrosti izaći i ići bolesnima, noseći snagu Božje riječi i euharistiju, te pratiti zdravstvene djelatnike i volontere u tom poslu koji rade”.