Kanadska vlada odlučila je riječi “otac” i “majka” u službenim formularima zamijeniti s “roditelj”. Također, u službenoj korespondenciji, izbacit će se korištenje termina “gospodin” i “gospođa”.

Kako javlja Yahoo News, vladini zaposlenici u interakciji s građanima od sada će se osobi obraćati punim imenom i prezimenom ili pitati kako želi da se osobu oslovljava tijekom razgovora.

Uvođenje mjere potvrdio je glasnogovornik Ministarstva obitelji Mathieu Filion koji je za AFP izjavio kako vlada želi službenu korespondenciju učiniti “rodno neutralnom”.

Povod ovoj vladinom mjeri je slučaj iz siječnja kada je homoseksualni par u saveznoj jedinici Nova Škotska htio izvaditi iskaznicu socijalnog osiguranja za njihovo dijete, ali to nisu mogli jer se u formularima tražilo djevojačko prezime majke.

Direktiva o “rodnoj neutralnosti” od nedavno se primjenjuje u radu Service Canada, federalne institucije koja na jednom mjestu omogućuje građanima pristup velikom broju vladinih usluga.

Jedan od tamošnjih službenika je pak za CBC izjavio kako je nova direktiva već izazvala poteškoće za javne djelatnike.

“Događa se da tijekom razgovora s građanima tražimo ime roditelja broj 1, ali nas ljudi ne razumiju.”

Potez je žestoko kritizirala konzervativna opozicija istaknuvši kako će, ako ovako nastavi, vlada jednog dana ukinuti Majčin dan i Dan očeva.

Nakon što je direktiva među dijelom stanovnika dočekana s neodobravanjem, ministar obitelji Jean-Yves Duclos izjavio je kako je ona “zbunjujuća” te da će “biti ispravljena”. Duclos je dodao i kako će službenici i dalje građane oslovljavati s “gospođa” ili “gospodin”, u slučaju da osobe s kojima razgovaraju žele biti tako oslovljene.

Kanada se smatra jednom od zemalja predvodnica u borbi protiv “rodne diskriminacije”. Tako je nedavno u njihovoj himni riječ “sinovi” zamijenjena s riječju “mi”.

Također 2016. kanadska je vlada izglasala kontroverzni zakon kojim se zabranjuje diskriminacija s obzirom na rodni identitet i rodnu ekspresiju. Prema zakonu svatko je dužan oslovljavati drugu osobu onom zamjenicom koja odgovara njezinom rodu i/li rodnoj ekspresiji, a koji opet ovise o tome kako se osoba osjeća. Time se uz riječi “on” ili “ona” uvode i neologizmi poput zhe, zher, zesiehirco… Osoba koja odbije koristiti ispravnu zamjenicu u komunikaciji može se suočiti s pravnim posljedicama.

Zakonu se žestoko usprotivio klinički psiholog sa Sveučilišta u Torontu, Jordan Peterson, istaknuvši kako se radi o napadu na slobodu govora te se, za razliku od dosadašnjih zakona protiv diskriminacije, ljudima nameće što i kako trebaju govoriti.

*Pročitajte više: Što su papa Franjo i Vatikan poručili o Istanbulskoj konvenciji

Tino Krvavica | Bitno.net