“Vatikan proučava mogućnost produženja putovanja pape Franje u Libanon u lipnju kako bi mogao odletjeti u Jeruzalem i susresti se s ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom”, prenosi Reuters.

Bio bi to drugi susret njih dvojice nakon povijesnog sastanka na Kubi 2016. godine.

Reuters, koji se u svojem tekstu poziva na dva anonimna izvora, navodi kako je plan da “Papa koji će boraviti u Libanonu 12. i 13. lipnja u jutro 14. lipnja odleti u grad Amman u Jordanu. Odatle bi istoga dana helikopterom bio prebačen na susret s Kirilom te se otamo vratio u Rim.”

Prema jednom izvoru susret Franje i Kirila je “gotovo siguran” dok je drugi izvor naveo kako je riječ o “mogućnosti”.

Podsjetimo, na povratnom let s Malte i sam papa Franjo je govorio o mogućnosti susreta s moskovskim patrijarhom.

“Već dugo vremena razmišljamo o susretu s patrijarhom Kirilom. Radimo na tome. Razmišljamo da se to dogodi na Bliskom istoku. Tako stvari zasad stoje”, rekao je novinarima 3. travnja Sveti Otac.

O mogućnosti susreta Franje i Kirila još je u veljači govorio ruski veleposlanik pri Svetoj Stolici Alexander Avdeyevfor.

Kiril je proteklih tjedana bio na udaru kritika brojnih svjetskih medija zbog svojih propovijedi vezanih za rusku invaziju na Ukrajinu koju je odbio osuditi.

S druge strane, Papa je više puta osudio rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini, a posljednji put na Cvjetnicu:

“Bogu ništa nije nemoguće, pa ni zaustaviti rat kojemu se ne nazire kraj, rat koji nam svaki dan stavlja pred oči gnusne pokolje i grozne okrutnosti nad nenaoružanim civilima. Molimo za to”, kazao je Franjo pred okupljenim vjernicima na Trgu svetog Petra.