Nadbiskup Brisbanea i predsjednik Australske biskupske konferencije, Mark Coleridge, nazvao je novi zakon koji od svećenika zahtijeva odavanje ispovjedne tajne „preranim i loše ocijenjenim“. Naime, sve tri stranke Zakonodavnog zbora Teritorija glavnog grada Australije, Canberre, podržale su zakon koji tamošnjim svećenicima nameće odavanje ispovjednih tajni kada se radi o grijesima vezanim uz zlostavljanje djece. Nadbiskup je dodao kako je ovaj zakon „očito potaknut željom za kažnjavanjem Katoličke Crkve bez odgovarajućeg razmatranja posljedice takve odluke“, donosi Catholic Herald.

Od sada će svećenici u Canberri biti procesuirani ako ne budu prijavili kada im netko u ispovijedi prizna da je seksualno zlostavljao djecu. Ovaj potez je izazvao strah od toga kako će i drugi dijelovi Australije u budućnosti postaviti slične zahtjeve.

Inače, crkveni zakon ispovjednu tajnu smatra apsolutnom, a onome svećeniku koji je oda prijeti ekskomunikacija. „Koji seksualni zlostavljač će se sada ispovijedati ako zna da ga je svećenik obavezan prijaviti?“ izjavio je nadbiskup Canberre i Goulburna, Christopher Prowse.

Nadbiskup Mark Coleridge je dodao kako je ovo oblik zakona koji su sastavili ljudi koji znaju vrlo malo ili ništa o načinu na koji sakramenti djeluju u praksi. „Čovjek se samo može nadati da će ostala tijela detaljnije razmotriti odluku i spremnije saslušati glas katoličkog svećenstva i naroda, od načina na koji je to učinio Zakonodavni zbor Teritorija australskoga glavnoga grada”, naglasio je nadbiskup Brisbanea.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net