Katolička osnovna škola u američkom gradu Nashvilleu izbacila je iz svoje biblioteke sedam naslova iz serijala o Harryju Potteru, a ravnatelj škole vlč. Dan Reehil objasnio je kako je to učinio jer djela britanske spisateljice J. K. Rowling promoviraju „crnu magiju“.

Ravnatelj Škole sv. Edwarda obavijestio je roditelje o svojoj odluci, dodajući kako je riječ o knjigama koje „magiju prikazuju kao jednako dobru i zlu, što je neistinito i zavarava“. Vlč. Reehil je dodao kako su prokletstva i čaranja u knjizi stvarna i povezana s realnim okultizmom te kako osoba koja čita knjige Rowling biva u opasnosti rizika izlaganja zlim duhovima.

Ravnatelj je napomenuo kako je odluku donio nakon konzultiranja s dvojicom egzorcista – jednim iz Sjedinjenih Država i jednim iz Rima.

Američka katolička stranica Catholic News Agency objavila je vijest uz komentar dvoje američkih teologa koji o odluci imaju suprotna mišljenja.

CNA tako citira svećenika Charlesa Popea, koji je sudjelovao u brojnim egzorcizmima i koji je rekao da je „u ovakvim stvarima uvijek dobro biti na strani opreza“ te kako je riječ o „razboritoj odluci“.

Pope je napomenuo kako nije čitao knjige Rowling niti je gledao njihove ekranizacije, ali kako je jasno da živimo u vremenima kada treba biti „posebno oprezan“ i on načelno podržava odluku, ali podsjeća i da se ovakve stvari trebaju rješavati u roditeljskom domu.

S druge strane, dominikanska laikinja i autorica fantasy romana Rosamund Hodge izjavila je za CNA kako u knjigama o Harryju Potteru nema, po njezinu mišljenju, opasnih okultnih sadržaja te je tvrdnje o takvim opasnostima proglasila pretjeranima.

„O knjigama treba raspravljati, a ne ih zabranjivati“, rekla je.

Ponovimo što je o knjizi Harry Potter napisao don Damir Stojić:

“Harry Potter i slični izmišljeni svjetovi smatrani lošim prvenstveno zbog lošeg primjera i poruka koje pružaju, osobito djeci i neizgrađenim vjernicima. Na duhovnoj razini moglo bi se govoriti i o tome da svako djelo, na neki način slično kao i Sveto pismo, odiše duhom kojim je napisano. U tom smislu ne bi bilo preporučljivo ili poželjno bez jasno uočene potrebe ili koristi izlagati se duhu za kojega prepoznajemo da nije od Boga.”

Cijeli njegov tekst pročitajte OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net