Kao prefekt Kongregacije za kler u pontifikatu Benedikta XVI. (2005-2013) taj je franjevac bio nadležan za veliki dio od tada 275.000 dijecezanskih svećenika u svijetu, a prije toga je osam godina bio na čelu Nadbiskupije Sao Paolo, sa šest milijuna vjernika jedne od najvećih u svijetu. Od 1996. do 1998. bio je nadbiskup Fortaleze. Dugo je godina bio savjetnik Brazilske biskupske konferencije za ekumenska pitanja. Kardinalom ga je imenovao sv. Ivan Pavao II. godine 2001.

Kardinal Hummes prijatelj je pape Franje i upravo ga je on nadahnuo da uzme ime Franje Asiškoga. Naime, na konklavi godine 2013. kardinal Hummes je u Sikstinskoj kapeli sjedio kraj kolege iz Buenos Airesa isusovca Jorgea Marije Bergoglia i kada je on bio izabran šapnuo mu: “Ne zaboravi siromašne”. Prema Papinim riječima, to ga je potaklo da uzme ime prijatelja siromašnih. I navečer 13. ožujka 2013. kardinal Hummes se zajedno s novoizabranim Papom i vikarom za grad Rim kardinalom Agostinom Vallinijem pojavio na balkonu bazilike Sv. Petra.

Ususret Sinodi o Amazoniji 2019. u Vatikanu kardinal Hummes se u intervjuu za isusovački časopis “Civilta Cattolica” založio za otvaranje Crkve, ističući žurnu potrebu za novim „bez straha i otpora“, i nužnost povezivanja staroga i novoga. Podupirao je „domorodačku Crkvu“ s vlastitom kulturom, identitetom, poviješću i duhovnošću, istodobno u jedinstvu s općom Crkvom.

Claudio Hummes rođen je 8. kolovoza 1934 u brazilskom Montenegru, 1958. zaređen je za svećenika, nakon teoloških studija u Brazilu studirao je filozofiju u Rimu te nakon što je neko vrijeme predavao filozofiju u domovini godine 1968. nastavio je studij na Ekumenskom institutu Bossey u Ženevi. Po povratku u Brazil neko je vrijeme između ostaloga bio provincijal franjevaca u Rio Grande do Sul.

Nakon smrti kardinala Hummesa Kardinalski zbor ima 207 članova, od toga 116 mlađih od 80 godina i s pravom izbora pape. Krajem kolovoza papa Franjo imenovat će 21 novoga kardinala, od toga 16 s pravom izbora.