U 92. godini života preminuo je slavni talijanski skladatelj Ennio Morricone. Uzrok smrti je prošlotjedni pad kada je navodno slomio bedrenu kost.

Morricone je, između ostaloga, dobitnik šest Zlatnih globusa, pet nagrada Bafta, Grammyja, Oscara za životno djelo, a bio je pet puta nominiran za Oscara s glazbom za filmove Vrata raja, Misija, Nedodirljivi, Bugsy i Malena. Godine 2019. primio je i Pontifikalnu zlatnu medalju za svoj “izniman artistički doprinos u svijetu glazbe”.

Posebno će ostati upamćen kao skladatelj špageti-vesterna među kojima su i Za šaku dolara, Za dolar više, Dobar, loš, zao i Bilo jednom na Divljem zapadu.

Međutim, Morriconea će se pamtiti po još jednoj stvari. Naime, on je jedini skladatelj koji je skladao svetu misu za jednog živućeg papu. Riječ je o djelu „Missa pro papa Francisco“ nastalom 2014. godine povodom 200. obljetnice obnove Družbe Isusove. Tim se povodom i osobno sastao sa Svetim Ocem i govorio mu o svom stvaralaštvu.

Kao skladatelj, ali i praktični vjernik, Morricone je svojedobno vrlo otvoreno progovarao i o stanju i trendovima u liturgijskoj glazbi posljednjih desetljeća, iskazavši prethodnom papi, Benediktu XVI., veliko priznanje u njegovim nastojanjima oko obnove liturgije, a posebno liturgijske glazbe.

“Crkva danas čini veliku pogrešku, okrećući sat 500 godina unatrag sa svim tim gitarama i popularnim pjesmicama. To mi se uopće ne dopada. Gregorijanski koral je životni i vrlo bitan dio crkvene tradicije, a izgubiti ga zbog nekih likova koji rade mješavine religijskih i profanih, zapadnjačkih tekstova je vrlo, vrlo velika pogreška!”, komentirao je 2009. godine.

Govoreći o okretanju sata 500 godina unatrag, Morricone je zapravo mislio na slične trendove koji su zahvatili predtridentsku Crkvu, kada su tadašnji glazbenici, jednako kao i danas, spajali nespojivo.

“On (papa Benedikt XVI.) to s pravom želi ispraviti. Trebao bi to činiti još čvršće. Neke su crkve (te ispravke) prihvatile, ali mnoge nisu”, rekao je sa žaljenjem talijanski skladatelj.