Autokefalna Pravoslavna crkva Ukrajine, najbrojnija vjerska zajednica u Ukrajini, ubuduće će slaviti Božić 25. prosinca umjesto 7. svibnja, nakon što je usvojila neojulianski kalendar, izvijestila je u srijedu 24. svibnja KNA.

Biskupi Pravoslavne crkve Ukrajine, koja se i na taj način želi distancirati od Ruske pravoslavne crkve, odlučili su na općoj skupštini u kijevskom Špiljskom samostanu s početkom nove crkvene godine 1. rujna prijeći s julijanskog na neojulijanski kalendar.

Time će Pravoslavna crkva Ukrajine ubuduće slaviti nepomične blagdane poput Božića i svetog Nikole istodobno s katolicima i protestantima, ali ne i Uskrs i Duhove, koji su pomični blagdani. Istu je odluku u veljači donijela i Grkokatolička Crvka u Ukrajini.

Ukrajinska pravoslavna crkva, koja Pravoslavnoj crkvi Ukrajine osporava prevlast u zemlji, zadržat će pak julijanski kalendar. Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se prije godinu dana od Moskve, ali službeni Kijev sumnja u vjerodostojnost te odluke.

Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, metropolit Epifanij, na Facebooku je podsjetio kako se o reformi kalendara raspravlja već godinama. Uslijed ruskog napada na Ukrajinu postalo je upitno to što se julijanski kalendar povezuje s ruskom crkvenom kulturom, pojasnio je.

Želja za očuvanjem i snaženjem našeg ukrajinskog duhovnog identiteta i obrane od agresije ‘ruskog svijeta’ zahtijeva stoga hitnu odluku. Moramo se priključiti većini pravoslavnih zemaljskih crkava i uvesti neojulijanski kalendar”, napisao je metropolit Epifanije, dodavši kako takvu odluku očekuje većina članova crkve, kao i većina ukrajinskog društva.

Reformu kalendara još mora potvrditi zemaljski sabor, kojega uz crkvene službenike čine i laici.

Ukrajinske su vlasti još 2017. proglasile 25. prosinca državnim blagdanom i on je od tada u Ukrajini neradni dan, kao i pravoslavni Božić 7. siječnja.

Prema neojulijanskom kalendaru ravnaju se i Carigradska, Aleksandrijska i Antiohijska pravoslavna patrijarhija, kao i pravoslavne crkve u Rumunjskoj, Bugarskoj, Cipru, Grčkoj i Albaniji. Nasuprot njima, pravoslavne crkve u Srbiji, Gruziji i Poljskoj ravnaju se prema julijanskom kalendaru kao i Ruska pravoslavna crkva.