Irački nadbiskup Kaldejske katoličke Crkve Bashar Warda održao je govor na susretu zemalja G20 posvećenom ulozi religija u rješavanju globalnih problema, kako prenosi Christian post.

Obraćajući se skupu koji je uključivao više od 300 vjerskih predstavnika, nadbiskup Warda je ustvrdio kako je kršćanstvo u njegovoj zemlji “na samom rubu izumiranja”.

Kao glavni problem označio je “sektaško nasilje” koje prijeti uništenju svih vjerskih manjina u Iraku.

“Ako ne zaustavimo ovo sektaško nasilje nema budućnosti za vjerski pluralizam u Iraku niti bilo gdje na Bliskom istoku”, kazao je Warda.

“Brutalna logika koja stoji iza njega je da se na kraju dođe do točke u kojoj više nema manjina za ubijanje, niti manjina koje bi se mogle progoniti”, dodao je nadbiskup.

Warda je ustvrdio da se nakon otprilike 1900 godina života u regiji irački kršćani sada nalaze “na samom rubu izumiranja”.

“Naši kršćanski preci dijelili su s muslimanskim Arapima duboku tradiciju mišljenja i filozofije i s njima su s poštovanjem vodili dijalog od osmog stoljeća nove ere. Arapsko zlatno doba, kao što je primijetio povjesničar Philip Jenkins, izgrađeno je na kaldejskoj i sirijskoj učenosti”, nastavio je nadbiskup.

“Sada se u Iraku suočavamo s krajem, s istim krajem s kojim su se suočili irački Židovi prije nas, a s njime su istovremeno suočeni Jezidi, koji su uz nas pretrpjeli toliko boli.”

Postoji “temeljna kriza nasilja unutar islama” koja se “više ne može ignorirati”, rekao je Warda, dodajući da ona “nastavlja utjecati na cijeli Bliski istok, Afriku, Aziju i šire”.

Nadbiskup je izrazio bojazan kako ima malo razloga za vjerovati u budućnost bilo koga na Bliskom istoku, “čak i unutar samog islamskog svijeta”, osim u kontekstu “kontinuiranog nasilja, osvete i mržnje”.

“Ovo je pozicija iračkih kršćana danas: ne zaboravljamo, ali ipak opraštamo. Mogu li nas naša muslimanska braća i sestre slijediti u tome ili će se njihova vlastita priča o nasilju nastaviti, te naposljetku uništiti njih same?” upitao je Warda.

U svojem je zaključku ustvrdio kako se promjena može dogoditi “samo kao svjesno djelovanje samog islamskog svijeta”.

Organizacija Open Doors koja prati situaciju s progonom kršćana u svijetu svrstala je Irak na 14. mjesto svoje ljestvice zemalja u kojima su kršćani najugroženiji.

Iako je kršćana u Iraku nekoć bilo oko 1,5 milijuna, danas je taj broj pao na ispod 200.000. Brojnost kršćana drastično se smanjivala počevši od vojne intervencije Sjedinjenih Američkih Država 2003. godine.