„Ideja da visoka stopa fertiliteta u nekoj zemlji može biti prepreka ekonomskom razvoju običan je urbani mit“, izjavila je dr. sc. Catherine Pakulak, profesorica ekonomije na Katoličkom američkom sveučilištu, majka osmero djece i žena koja je pokrenula akciju kojom je posramila francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog njegove izjave da „obrazovane žene nemaju više djece“.

Pakulak je, kako smo već izvijestili, bila ta koja je pokrenula akciju #PostcardforMacron nakon što je francuski predsjednik rekao kako nema žena s visokim obrazovanjem koje odlučuju imati više djece, fotografiravši se sa svojom djecom (njih šestoro od osmero). Nakon toga je niz akademski obrazovanih majki s više djece objavilo fotografije svojih obitelji na društvenim mrežama.

Pakaluk je bila među prvima koja je „pokrenula lavinu“.

Međutim, njezina kritika sada je otišla dalje od objavljivanja na društvenim mrežama. Ona je stručno komentirala Macronovu izjavu i kontekst u kojem je dana te rekla da je govorio “besmislice”.

Francuski je predsjednik govorio na događaju koji je Gates Foundation, zaklada američkog milijardera Billa Gatesa, organizirala u New Yorku na temu visoke stope novorođene djece u Africi i njegovu utjecaju na budućnost kontinenta. Njegova je teza, očito, išla u smjeru da zemlje koje imaju visoku stopu fertiliteta, kao što je imaju većina zemalja afričkog kontinenta, mogu imati problem s ekonomskim razvojem.

Pakaluk, koja se u svojim istraživanjima bavila upravo temom povezanosti fertiliteta i ekonomskog razvoja, tvrdi da je ta teza potpuno neutemeljena, što je obrazložila u izjavi za Catholic News Agency.

“Nema nikakvog dokaza koji potvrđuje da zemlje koje imaju visok stupanj fertiliteta ne mogu doživjeti gospodarski razvoj… Nigerija je zemlja koja ima najviši GDP na kontinentu, a po stopi fertiliteta je 12. zemlja na svijetu…“, rekla je.

Američka znanstvenica kritizirala je Macronovu tendenciju stavljanja znaka jednakosti između višečlanih obitelji i problema dogovorenih brakova. Rekla je kako je francuski predsjednik u tom smislu potpuno na crti Gates Foundationa, humanitarne organizacije koja ima jasno stajalište da povećani broj stanovništva vodi do siromaštva i onemogućava ekonomski razvoj.

Ne samo da bi, nastavlja ona, takvo stajalište moglo dovesti do toga da se afričke žene primorava na kontracepciju (ili čak abortus, op. a.) kada one to ne žele, nego je riječ o tezi koja je znanstveno neutemeljena. Postoji puno država, poručuje Amerikanka, koje su doživjele ekonomski razvoj, a unutar su stope fertiliteta koje imaju i afričke države.

Istodobno, niska stopa fertiliteta na Europskom kontinentu i demografska kriza izazvana njom uskoro će dovesti u opasnu krizu izdašne socijalne programe koje te zemlje imaju, poručuje Pakaluk.

Ali, glavna opasnost za budućnost čovječanstva prema njoj jest mentalitet koji ide protiv djece.

„Višečlane obitelji nisu nikakav plod neznanja. Postoji puno žena i to diljem svijeta koje svjesno odlučuju imati više djece. Među njima ima i puno akademski obrazovanih… Žene ne rađaju djecu kako bi pomogle svojoj zemlji izbjeći demografsku krizu. One rađaju jer u tome vide način kako živjeti pun i osmišljen život“, rekla je američka ekonomistica.

Goran Andrijanić | Bitno.net