Poljski parlament proglasio je 2021. godinom kardinala Stefana Stefan Wyszyńskog kojega Poljaci zovu „primasom tisućljeća“ i smatraju zaslužnim za spašavanje identiteta poljskog naroda u komunističkim vremenima, piše CNA.

Odluku su većinskim brojem glasova podržali Gornji i Donji dom poljskog parlamenta. Wyszyński je poznat kao “primas tisućljeća”, jer je kao primas Poljske nadzirao devetogodišnji program priprema koji je kulminirao nacionalnom proslavom Milenija krštenja Poljske 1966. godine.

Parlament je Wyszyńskog opisao kao “jednog od najvećih Poljaka 20. stoljeća”. “Nemoguće je točno opisati zasluge i ulogu koju je primat Stefan Wyszyński odigrao tih godina za Poljsku i Crkvu. On i Ivan Pavao II. bili su zajedno veliki učitelji nacije i podržavali su Poljake u najtežim trenucima u povijesti naše domovine”, piše u obrazloženju.

Stefan Wyszyński rođen je Zuzelu u Poljskoj 3. kolovoza 1901., a umro 28. svibnja 1981. u Varšavi u Poljskoj.
Tijekom njemačke okupacije Poljske nacisti su vidjeli u njemu opasnost i željeli su ga uhititi. On se par godina krio na raznim lokacijama. U vrijeme Varšavskog ustanka u kolovozu 1944., kada je poljski podzemni pokret otpora bezuspješno pokušao poraziti oružjem nadmoćnije naciste prije ulaska sovjeta u glavni grad, bio je kapelan jedne od jedinica Armie Krajowe.

U vrijeme komunističkog režima, i borbe s njim, služio je kao primas. Prve godine nakon rata bile su najteže, jer je staljinistički režim udario jako na Crkvu. Njegova odlučnost i principijelnost davala je jak duhovni okvir pokretu Solidarnosti i svemu onome što je uslijedilo, što su priznale i političke vođe poljskog antikomunističkog otpora.

Preminuo je dvije godine kasnije, 28. svibnja 1981. u Varšavi. Beatifikacijski proces započeo je na razini nadbiskupije dvije godine kasnije. Kongregacija za kauze svetaca potvrdila je čudesno ozdravljenje jednog mladića koje se dogodilo po zagovoru „primasa tisućljeća“. Trebao je biti proglašen blaženim 7. lipnja 2020. godine, ali je beatifikacija odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Više o kardinalu Wyszyńskom možete pročitati OVDJE.