Predsjednik Poljske biskupske konferencije Stanisław Gądecki zamolio je poglavara Ruske pravoslavne Crkve od Putina zatraži prekid rata u Ukrajini, prenosi CNA.

U vrlo snažnom pismu upućenom moskovskom patrijarhu Kirilu Gądecki je, između ostaloga, naveo kako bi bilo “licemjerno” moliti za mir ako molitva ne bi bila popraćena djelima.

“Molim te, brate, da zagovaraš kod Vladimira Putina da se zaustavi besmisleni rat protiv ukrajinskog naroda u kojem nevini umiru i bol se nanosi ne samo vojnicima nego i civilima – posebice ženama i djeci”, napisao je poljski nadbiskup.

“Jedan čovjek jednom riječju može okončati patnje tisuća ljudi – taj čovjek je predsjednik Ruske Federacije. Ponizno te molim da zatražiš od njega povlačenje ruskih trupa iz nezavisne zemlje Ukrajine”, dodao je Gądecki.

Patrijarh Kiril kojeg se smatra bliskim Putinu nalazi se na čelu Ruske pravoslavne Crkve od 2009. godine.

Na samom početku ruske invazije oglasio se poručivši kako “ruski i ukrajinski narod imaju stoljećima dugu zajedničku povijest, još od pokrštavanja Rusije u vrijeme kneza Vladimira I. Vjerujem da će to Bogom dano zajedništvo pomoći u nadilaženju podjela i neslaganja koja su dovela do trenutnog sukoba”, rekao je 24. veljače Kiril uputivši poziv da se učini “sve što je moguće kako bi se izbjegle civilne žrtve.”

U svojoj poruci moskovskom patrijarhu Gądecki se referirao na njihovu prijašnju korespondenciju koja je išla preko metropolita Hilariona koji je predstojnik Ureda za vanjske poslove Moskovskoga patrijarhata.

“Dijelim s Vašom Svetošću stav da je neprijateljstvo prema svakoj naciji uvijek neprihvatljivo. Svi smo braća, zbog čega doživljavamo nesreću ukrajinskog i ruskog naroda kao svoju. Stoga, cijelim srcem molimo za mir u Ukrajini”, napisao je poljski nadbiskup.

“Ipak, kako se naša molitva ne bi smatrala licemjernom, mora biti praćena djelovanjem. Vjerujem, Vaša Svetosti, da ste čovjek mira. Naš Gospodin, Isus Krist, nas je učio: ‘Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!’ (Mt 5,9)”

Gądecki je u svojem pismu naveo i kako nijedan razlog “nikada ne može opravdati odluku da se pokrene invazija na nezavisnu zemlju, bombardirajući civilna područja, škole, vrtiće. Rat je uvijek poraz čovječanstva.”

“Ovaj rat – kao što sam napisao u prethodnom pismu – još je besmisleniji zbog blizine dvaju naroda i njihovih kršćanskih korijena. Je li dopušteno uništiti kolijevku kršćanstva na slavenskom tlu?”, napisao je Gądecki koji se u svojem pismu nije zadržao samo na molbi Kirilu da uputi poruku Putinu, nego i svim ruskim vojnicima.

“Molim te također da apeliraš kod ruskih vojnika da ne sudjeluju u ovom nepravednom ratu, da odbiju izvršavati zapovijedi koje, kao što smo već vidjeli, vode do mnogih ratnih zločina. Odbiti slijediti zapovijedi u takvoj situaciji je moralna obveza.”

“Vrijeme će doći kad će se trebati položiti račune za ove zločine, između ostaloga i pred međunarodnim sudovima. Međutim, čak i ako netko uspije izbjeći ljudskoj pravdi, postoji sud koji se ne može izbjeći. ‘Jer svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim da svaki dobije što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo.’ (2 Kor 5,10)”, napisao je poljski nadbiskup.

Na kraju svojeg pisma zamolio je Kirila da pozove pravoslavnu braću na zajedničku molitvu, kao što je to učinio papa Franjo proglasivši Pepelnicu danom posta i molitve za mir u Ukrajini.

“Vjerujem da Gospodin neće ostati indiferentan na naše molitve i žrtve. Vjerujem da post i molitva mogu promijeniti ljudsko srce”, zaključio je Gądecki.