Predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanislaw Gadecki, izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da u Vatikanu prevladava stav kako su poljski biskupi povezani s politikom. Za negativnu sliku o njima optužio je zapadne medijske agencije koje daju “iskrivljene izvještaje”, prenosi Tablet.

“Pokušao sam ispraviti sliku koju promiču liberalni mediji, a koja prevladava već neko vrijeme da smo mi nekako povezani s jednom političkom strankom”, kazao je nadbiskup Gadecki.

“Odgovorni ljudi u Vatikanu čini se ne shvaćaju da je Crkva u Poljskoj vođena načelom da se ne poistovjećujemo s ljevicom, desnicom ili centrom, nego se nastojimo držati evanđelja i donijeti svijetu svježu perspektivu koju politika ne može postići”, dodao je.

Njegovi su komentari došli nakon što je predvodio delegaciju biskupa iz svoje zemlje u Rim u sklopu posjeta ad limina.

Za Poljsku informativnu katoličku agenciju KAI kazao je kako su i drugi biskupi nastojali ispraviti “netočne informacije o situaciji u Poljskoj” tijekom sastanka s tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom, i ostalim službenicima.

Dodao je da u Vatikanu prevladava kritičan stav prema Crkvi i politici u Poljskoj koji je, kako kaže, nastao zahvaljujući “iskrivljenim izvještajima zapadnih agencija” koje prenose talijanski mediji.

Gadecki je dodao kako su biskupi tijekom sastanaka s tajništvom Svete Stolice stekli dojam da se ne vrednuje dovoljno pomoć koje vlasti u Poljskoj daju “obrani života i obitelji”.

Crkveni vođe u Poljskoj odbacili su tvrdnje o svojoj povezanosti s vladajućom strankom Pravo i pravda dodavši kako Crkva gleda blagonaklono na reforme koje odražavaju kršćanske vrijednosti bez obzira koja ih stranka predvodila.

U razgovoru za KAI predsjednik Poljske biskupske konferencije kazao je i kako je nekoliko biskupa izrazilo snažno neslaganje s načinom na koji se Vatikan obračunao sa slučajevima seksualnog zlostavljanja u Crkvi. Posebno su ih zasmetale “nerazmjerne kazne” izrečene biskupima optuženima za loše upravljanje slučajevima u usporedbi s osuđenim pedofilima.

“Naša je zadaća raditi sa Svetim Ocem u raščišćavanju trenutne situacije u našoj Crkvi čija je slika narušena u očima određenog broja ljudi”, kazao je poljski nadbiskup.

“Kritičke primjedbe ticale su se načina na koji se Sveta Stolica odnosila prema biskupima koji su kažnjeni zbog manjkavosti, pogrešaka ili zaboravljivosti u odnosu prema pripadnicima klera optuženima za pedofiliju. Neki biskupi naglasili su nerazmjerne dugoročne kazne nametnute biskupima nakon inicijalnih istraga”, kazao je Gadecki.