Foto: YouTube/ScreenshotJohn Rhys-Davies, najpoznatiji po ulozi patuljka Gimlija u filmskoj trilogiji Gospodar prstenova, nedavno je govorio o pozitivnom utjecaju kršćanstva na razvoj čovječanstva.

“Smatram se racionalistom i skeptikom, i kao takav se često nalazim u situaciji da branim kršćane i kršćanstvo”, rekao je Rhys-Davies za Christian Post na 28. godišnjoj dodijeli Movieguideovih nagrada.

“Čini se da zaboravljamo da je kršćanska civilizacija svijet učinila boljim mjestom nego što je ikada bio”, dodao je britanski glumac referirajući se na ukidanje trgovanja robljem kao jednom od najvećih kršćanskih dostignuća, uz nenadmašan doprinos “slobodi govora” i “pravu pojedinca na ponašanje u skladu sa savješću”.

“Ta su se prava razvila u prvom i drugom stoljeću u Rimskom Carstvu, kada su pojedinačni kršćani rekli: ‘Imam pravo vjerovati ono u što osobno vjerujem, a ne u ono što mi car nameće.’ Iz toga se razvila čitava naša ideja demokracije i jednakosti koju danas imamo”, objasnio je.

“Dugujemo kršćanstvu najveći dug zahvalnosti koji jedna generacija može imati”, dodao je ‘Gimli’, zaključivši da je odbacivanje kršćanstva kao nečeg za nas nevažnog posljedica “neupućenih umova”.

Inače, Rhys-Davies igra ulogu svetog Patrika u dokudrami “Ja sam Patrick: Svetac zaštitnik Irske” koja će premijeru imati na dan svetoga Patrika, a cilj joj je osvijetliti manje poznate dijelove iz života zaštitnika Irske.

Ivo Džeba | Bitno.net