Kardinal Konrad Krajewski krenuo je u misiju kako bi pratio narod Svete zemlje kroz slavlje Božića. Dikasterij za službu milosrđa objavio je tu vijest u priopćenju u petak, 22. prosinca.

Kardinal Krajewski, prefekt Dikasterija, često je posjećivao mjesta sukoba kako bi izrazio Papinu solidarnost.

Osobno je dopremio kamione s potrepštinama humanitarne pomoći u Ukrajinu nekoliko puta otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Papa Franjo, ožalošćen „Trećim svjetskim ratom koji se vodi u dijelovima“, neprestano svakoga dana moli za mir u svijetu, pozivajući na prestanak sukoba koji uništavaju zemlju: od mučeničke Ukrajine, Sirije, mnogih zemljama u Africi, do sukoba u Izraelu i Palestini, stoji u priopćenju Dikasterija.

Papa je stoga odlučio dati opipljiv znak svog sudjelovanja u patnjama onih koji osobno doživljavaju posljedice rata, šaljući kardinala Krajewskog u Svetu zemlju.

Poljski kardinal provest će Božić s mjesnom Crkvom u mjestu Isusova rođenja.

Kardinal Krajewski pridružit će se velikom zazivu za mir zajedno s jeruzalemskim latinskim patrijarhom, kardinalom Pierbattistom Pizzaballom i mjesnom Crkvom, kako bi proslavili rođenje Isusa, princa mira i jedine nade našeg svijeta, navodi se u priopćenju.

Papa Franjo, dodaje se, pozvao je sve da prate kardinalov put molitvom, kako bi zadobili dar mira na područjima gdje još odjekuje buka oružja.

Dikasterij za službu milosrđa podsjetio je na susret pape Franje s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Vatikanskim vrtovima, 8. lipnja 2014. godine.

Molitva koju je Papa uputio tom prigodom, i danas je aktualna usred rata između Izraela i Hamasa.

Gospodine, Bože mira, usliši našu molbu!

Daj nam mir, nauči nas miru, vodi nas prema miru. Otvori nam oči i srca i daj nam hrabrosti da kažemo: „Nikad više ratu!“; „Ratom se sve razara!“.

Usadi u naša srca hrabrost da poduzmemo konkretne korake za postizanje mira. Neka se iz srca svakoga čovjeka izbace riječi: podjela, mržnja, rat!

Gospodine, ublaži nasilje naših jezika i naših ruku, obnovi naša srca i umove, tako da riječ koja nas uvijek okuplja bude „brat“, a naš način života bude: Šalom, Mir, Salam!