Moskovski patrijarh Kiril neće prisustvovati Sedmom kongresu poglavara svjetskih i tradicionalnih religija, koji će se održati od 13. do 15. rujna u Kazahstanu, piše CNA. Očekivalo se da bi se on tamo trebao susresti s papom Franjom i razgovarati o mirnom rješenju šestomjesečnog rata u Ukrajini.

„Ruska pravoslavna crkva će na Kongres poslati izaslanstvo, ali Kiril neće ići“, izjavio je za RIA Novosti mitropolit volokalamski Antonije, predsjednik Odsjeka za vanjske poslove Patrijarhata moskovskoga i sveruskoga.

Naime, u javnosti su se pojavila nagađanja kako bi se dvoje vjerskih vođa, koji su se sastali u Havani 2016. godine, mogli osobno sastati, vjerojatno u Jeruzalemu, kako bi razgovarali o ruskoj invaziji na Ukrajinu, koju je Kiril javno podržao.

“Međutim, u proljeće ove godine, na naše duboko iznenađenje, Vatikan je jednostrano javno objavio da su pripreme za sastanak obustavljene i da se sam sastanak neće održati”, rekao je mitropolit Antonije za RIA-Novosti.

Sveta Stolica je izjavila kako je spremna posredovati u mirovnim pregovorima između dviju zemalja.

Papa Franjo je u srijedu na kraju opće audijencije zamolio za molitvu za “voljeni ukrajinski narod koji već šest mjeseci trpi strahote rata”.