papa Franjo i patrijarh Kiril

“Jedinstvo se izgrađuje hodeći zajedno” – sinoćnje su riječi pape Franje u zrakoplovnoj luci José Marti u Havani, na povijesnom susretu s patrijarhom Moskve i cijele Rusije, Kirilom. Neposredno po slijetanju Papina zrakoplova u Havanu, Poglavara Katoličke crkve dočekao je predsjednik Kube, Raul Castro, nakon čega se papa Franjo susreo i s ruskim Patrijarhom, razmijenivši s njime srdačan zagrljaj.

“Braća smo i jasno je da je ovo Božja volja” – rekao je Sveti Otac Ruskom patrijarhu, na samom početku susreta, dok je Moskovski patrijarh Papi rekao: “Iako naše poteškoće nisu još izglađene, postoji mogućnost da se susretnemo i to je lijepo!” Nakon dvosatnog razgovora dvojice poglavara iza zatvorenih vrata i međusobne razmjene darova, potpisana je i zajednička deklaracija, poslije čega su poglavari dviju kršćanskih Crkvi, dali i kratke izjave. Nedugo nakon potpisivanja deklaracije, Rimski biskup i moskovski Patrijarh su se međusobno pozdravili, nakon čega je Papa nastavio svoje apostolsko putovanje u Meksiko.

Sinoćnji susret i potpisivanje zajedničke deklaracije, prvi je izravni dijalog poglavarâ Katoličke i Ruske pravoslavne crkve nakon raskola iz 1054. godine. Papa je nekoliko sati prije svog susreta s Ruskim patrijarhom, na svom Twitter računu jučerašnji susret nazvao ‘darom od Boga’. Obje su strane izrazili želju i nadu u skore plodove susreta, koji već mnogi smatraju povijesnim.

Na završetku susreta koji je trajao više od dva sata papa Franjo i moskovski patrijarh Kiril dali su kraće izjave o sadržaju samog susreta. Patrijarh Kiril je rekao da je to bio bratski razgovor koji je služio “za razumijevanje i odgovornost vlastitih crkava, za budućnost kršćanstva i budućnost ljudskog roda”.

“Bio je to veoma sadržajan razgovor koji nam je omogućio razumjeti i čuti obostrane stavove. Plodovi ovog razgovora dopuštaju reći da naše crkve mogu aktivno raditi, braneći kršćanstvo u čitavom svijetu”, dodao je patrijarh. Moguće je, smatra patrijarh, “zajedno raditi s punom odgovornošću da ne bude više rata, da se posvuda poštuje ljudski život, da se učvrste temelji morala obitelji i osobe”.

„Razgovarali smo kao braća, imamo isto krštenje, biskupi smo. Govorili smo o našim crkvama i složili smo se oko toga da se jedinstvo gradi u hodu”, rekao je Papa u svojoj izjavi nakon susreta. Razgovor je bio otvoren. Priznajem vam da sam osjetio utjehu Duha zbog tog razgovora i zahvaljujem za poniznost Njegovoj svetosti, to je bratska poniznost, i na njegovoj želji za jedinstvom. Na vidjelo je izašlo niz inicijativa za koje vjerujem da su ostvarive i da će se moći ostvariti, rekao je Papa zahvalivši patrijarhu Kirilu kao i njegovim suradnicima, mitropolitu Hilarionu, te kardinalu Kochu i „timu koji je radio za njih i za nas”.Posljednju misao Papa je uputio Kubi. „Ne želim otići a da ne izrazim iskrenu zahvalu Kubi, velikom kubanskom narodu, i njegovom predsjedniku koji je ovdje prisutan. Zahvaljujem mu na njegovoj djelatnoj raspoloživosti. Ako nastavi ovako, Kuba će biti prijestolnica jedinstva. Neka sve bude na slavu Boga, Oca Sina i Duha Svetoga i za dobro svetog Božjeg naroda pod plaštem Svete Majke Božje”, rekao je na kraju Papa.

TINO KRVAVICA: Povijesni pohod pape Franje – Susret s patrijarhom Kirilom kao novi početak za Crkvu

MIODRAG VOJVODIĆ: Krupne pogreške koje svjetovni mediji neumorno ponavljaju o susretu pape Franje i patrijarha Kirila

Bolne rane razlika između Pravoslavne i Katoličke Crkve i put njihova zacjeljenja

RV/IKA | Bitno.net