Kardinal Konrad Krajewski, koji u ime pape Franje već nekoliko dana boravi u Ukrajini, posjetio je danas grad Rivne na zapadu zemlje.

Papin djelitelj milostinje boravio je u župi svetih apostola Petra i Pavla i Božjeg milosrđa, gdje se susreo s lokalnim svećenstvom, vjernicima, predstavnicima vlasti i drugih vjerskih zajednica. Susretu su prisustvovali i lavovski metropolit Mieczyslaw Mokrzycki te biskup Lutska Vitaliy Skomarovsky, objavljeno je na stranicama medijskog centra rimokatoličkih biskupa u Ukrajini.

Tom prilikom kardinal Krajewski je održao kratak govor okupljenima, poručivši kako donosi “pozdrave, blagoslove i zagrljaje Svetog Oca”.

Poljski prelat istaknuo je da cijeli svijet moli za Ukrajinu, uključujući papu Franju koji čini sve u svojoj moći da zaustavi ovaj rat. Papa se, nastavio je Krajewski, služi logikom evanđelja, a ne logikom svijeta. Evanđelje govori o snazi vjere koja može pomicati brda. Naša vjera može zaustaviti rat. Evanđelje nam daje tri moćna oružja: molitvu, post i davanje milostinje.

Kardinal je ohrabrio prisutne da razmatraju molitvu “Oče naš” dodavši kako naša snaga leži u zajedništvu s Bogom. Naša vjera sposobna je pobijediti ludost rata, poručio je Krajewski prije no što je zaključio govor ovim riječima: “Na kraju, želim vam reći: Sveti Otac je Ukrajinac!”

Nakon govora uslijedila su svjedočanstva onih koji su morali napustiti svoje domove te su utočište pronašli u Rivnu. Predstavnici lokalnih vlasti također su se obratili prisutnima, potaknuvši na očuvanje jedinstva i suradnju na svim razinama.

Na kraju su vjerski predstavnici sudjelovali u ekumenskoj molitvi za mir.