“Nisam diplomat. Došao sam ovamo logikom Evanđelja. To bi Isus učinio. On je uvijek bio na strani ljudi koji su patili. Sveti Otac se isto tako koristi tom logikom Evanđelja“. Riječi su to apostolskog milostinjara, kardinala Konrada Krajewskog, novinarima u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu, gdje je izrazio blizinu Svetog Oca napaćenome narodu.

58-godišnji kardinal koji je na čelu Apostolske milostinjarnice – ured Svete Stolice posvećen karitativnoj pomoći siromasima uime Pape – kazao je kako je važno biti prisutan u “napaćenoj naciji“, ističući da je “prisutnost prvo ime ljubavi“. Osim što pruža moralnu podršku i dijeli vjeru s ljudima, dodao je i kako isto tako donose „nadu izlaska iz ove užasne situacije“.

Konkretna pomoć Ukrajini dolazi diplomatskim kanalima, ali i lokalno. U međuvremenu, ministri vanjskih poslova Ukrajine i Rusije sastali su se u četvrtak u Turskoj. Na pitanje je li moguće razgovarati o pregovorima dok se bombardiraju bolnice, kardinal Krajewski je odgovorio kako on nije diplomat, već je tamo s “logikom Evanđelja“, kako bi to Isus učinio.

Molitva, post, milostinja

Apostolski je milostinjar govorio o “trima najuzvišenijim oružjima na svijetu: molitva, post i milostinja“.

“Milostinja znači nešto što me boli, da ja patim jer moram sebe dijeliti s drugima – a to radimo do sada, čak u Europi plaćamo veće račune upravo zbog konflikta koji postoji“. Osvrnuvši se na evanđelje liturgije toga dana, kardinal je kazao: “tko god kuca će mu na koncu biti otvoreno, tko god moli će primiti, ali moramo biti revni“.

Drugo snažno oružje je post, kojim “pozivam Boga u sebe, čeznem za njegovom prisutnošću, postom želim odmaknuti od sebe sve što mu ne pripada i napraviti mjesta za njega“.

Vjera može premještati planine

Postoji i oružje vjere koje “može premještati planine, a kamoli glupe ratove“. Rekao je kako je vjera isto tako i snaga Ukrajinaca, koji s ljubavlju prema domovini i obiteljima uspijevaju se opirati i spašavati domovinu. To može biti i zastrašujuće za one koji napadaju Ukrajinu.

Kardinal Krajewski kazao je kako odlazi iz Lavova te planira ići što je moguće dalje prema istoku zemlje. Zahvalio je i novinarima za njihovu službu.