Svetog Oca je u zrakoplovu prvi pozdravio apostolski nuncij nadbiskup Tito Yllana. Papu su svečano dočekali predsjednica parlamenta s troje djece odjevene u narodne nošnje, koja su mu u znak dobrodošlice dala cvijeće. Na dočeku su bila i djeca koja su pozdravljala Papu mašući vatikanskim i ciparskim zastavicama, uz povike da ga vole. Jedno od njih držalo je i transparent s natpisom „Papa Franjo, simbol mira“.

Nakon svečanosti dobrodošlice, Sveti Otac se uputio prema glavnom gradu Cipra, Nikoziji. Ondje će se, u katedrali Gospe od milosti, sjedištu maronitske katoličke nadbiskupije, susresti s klerom, redovnicima i redovnicama, katehistima i predstavnicima pokreta. Prvoga dana pohoda, Papu još očekuje susret s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom u predsjedničkoj palači te susret s predstavnicima vlasti, civilnog društva i diplomatskog zbora.

Prije polaska iz Rima, odnosno iz njegovog prebivališta u Domu sv. Marte, Papu je pozdravilo nekoliko izbjeglica iz Sirije, Konga, Somalije i Afganistana koji sada žive u Italiji. U njihovoj pratnji bio je i apostolski milostinjar kardinal Konrad Krajewski. Među njima su bili i migranti koje je papa Franjo pri svom posjetu otoku Lezbu 2016. godine poveo iz izbjegličkog kampa svojim zrakoplovom u Rim.

Pošto je napustio Vatikan, Sveti Otac se zaustavio u Župi Svete Marije Anđeoske, blizu Zračne luke Fiumicino gdje se pomolio pred likom Gospe Loretske. Ondje se također susreo sa skupinom izbjeglica koje je ta župna zajednica primila.

Zrakoplov nove talijanske kompanije ITA-e, s kojom Papa leti prvi put, poletio je u 11 sati i 5 minuta. Dolazak u Međunarodnu zračnu luku Larnaka na Cipru očekuje se oko 15 sati po lokalnom vremenu (14 sati po srednjoeuropskom).

Papa Franjo je prilikom napuštanja talijanskog zračnog prostora uputio brzojav talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli. U njemu je poručio da putuje kao hodočasnik na drevne izvore sa željom da se susretne s braćom u vjeri i tamošnjim stanovništvom.

Prvoga dana pohoda, nakon svečanosti dobrodošlice, Papu očekuje susret s klerom i predstavnicima pokreta u Nikoziji, susret s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom te predstavnicima vlasti, civilnog društva i diplomatskog zbora.