Papa Franjo raspravljao je o ratu u Ukrajini s patrijarhom Kirilom, objavila je u srijedu Moskovska patrijaršija.

Papa i čelnik Ruske pravoslavne crkve o ratu su razgovarali, po svemu sudeći, posredstvom videoveze u srijedu 16. ožujka, izvještava CNA.

Prema priopćenju Odjela za vanjske crkvene odnose Ruske pravoslavne crkve, razgovor je uključivao i “detaljnu raspravu o situaciji na ukrajinskom tlu“. Vatikan se o razgovoru čelnika dviju najvećih kršćanskih crkava dosad nije oglasio.

“Posebnu pozornost obratili su na humanitarne aspekte aktualne krize i postupke Ruske pravoslavne i Rimokatoličke crkve pomoću kojih je moguće prevladati posljedice krize”, dodaje se u prioćenju.

“Obje strane istaknule su krajnju važnost tekućeg procesa pregovora, izražavajući nadu da će pravedni mir biti postignut što je ranije moguće”.

U razgovoru su sudjelovali i kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva, i metropolit Hilarion.

“Papa Franjo i Njegova Svetost Kiril također su raspravljali o nizu aktualnih pitanja bilateralnog međudjelovanja”, izvijestili su iz Odjela za vanjske crkvene odnose Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Kiril primio je mnoge apele biskupa iz čitave Europe, u kojima ga traže da progovori protiv agresije Rusije na Ukrajinu. Među biskupima koji su Kirila pozvali da pozove na obustavu rata nalate se i poljski nadbiskup Stanisław Gądecki, njemački kardinal Reinhard Marx i predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije, kardinal Jean-Claude Hollerich.

Papa Franjo eksplicitno je osudio rusku agresiju, ističući kako “ne postoje strateški razlozi koji mogu opravdati barbarska ubojstva djece, nevinih i nenaoružanih civila. Treba naprosto prekinuti neprihvatljivu oružanu agresiju prije nego se gradove pretvori u groblja”.

“S bolom u srcu pridružujem svoj glas glasu običnih ljudi koji mole za okončanje rata. U ime Božje, neka se posluša glas onih koji trpe i neka prestanu bombardiranja i napadi! Neka se doista i odlučno krene putem pregovora i neka humanitarni koridori budu učinkoviti i sigurni! U Božje ime molim: zaustavite ovaj pokolj!” rekao je Papa u nedjelju 13. ožujka.

U utorak 15. ožujka, objavljeno je kako će papa Franjo 25. ožujka, u nadi postizanja mira, posvetiti Rusiju i Ukrajinu Bezgrješnom Srcu Marijinu.