Papa Franjo i luteranske vođe potpisale su jučer, prilikom ekumenske molitve u katedrali u Lundu, zajedničku Deklaraciju u kojoj su pozvali na oproštenje, zajedničko svjedočenje Evanđelja i rast u jedinstvu.

“Pedeset godina sustavnog i plodonosnog ekumenskog dijaloga između katolika i luterana, pomoglo nam je nadići naše razlike i produbiti međusobno razumijevanje i povjerenje. U isto vrijeme, postali smo bliži kroz zajedničku službu prema bližnjima, često u situacijama patnje i progona. Zbog dijaloga i zajedničkog svjedočanstva više nismo stranci. Dapače, naučili smo da je ono što nas povezuje veće nego ono što nas razdvaja”, piše u zajedničkoj izjavi.

“Premda smo iskreno zahvalni za duhovne i teološke darove koje nam je pružila reformacija, pred Kristom priznajemo da su luterani i katolici ranili vidljivo zajedništvo Crkve. Teološke razlike bile su praćene sukobima i predrasudama, a religiju je instrumentalizirala politika za svoje svrhe.”

U Deklaraciji je također istaknuto kako “povijest ne može biti promijenjena”, ali “ono čega se prisjećamo i način na koji se prisjećamo može se preobraziti”.

“Molimo za izlječenje naših rana i sjećanja koja nam zamagljuju pogled jedno na drugo.”

Katolički i luteranski predstavnici također su se osvrnuli na “mnoge predstavnike” naših religija, osobito katoličko-luteranske bračne parove, koji čeznu za zajedničkom euharistijom.

“Osjećamo bol onih koji dijele cijeli život, ali ne mogu dijeliti Božju otkupljujuću prisutnost za euharistijskim stolom. Potvrđujemo našu zajedničku pastoralnu odgovornost da odgovorimo na duhovnu glad i žeđ ljudi da budu jedno u Kristu. Čeznemo da ova rana u Kristovom tijelu bude zacijeljena. To je cilj našeg ekumenskog putovanja, kojim želimo napredovati, također uz obnovu naše privrženosti teološkom dijalogu.

Cijelu Deklaraciju na engleskom možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net