Došavši u Asiz povodom 800. obljetnice porcijunkulskog oprosta, Sveti je Otac istaknuo da franjevački utemeljitelj nije mogao tražiti veći ili ljepši dar od spasenja: vječnog života s Bogom i radosti bez kraja, koju nam je stekao Krist svojom smrću i uskrsnućem.

Papa je napomenuo da u vjeri „nismo nikada sami“, nego da nas prate „sveci i blaženici, uključujući naše drage koji su vjeru živjeli jednostavno i radosno te su je svjedočili svojim životima.“ „Postoji nevidljiva sveza, ali time ništa manje stvarna, koja nas čini ‘jednim tijelom’, snagom jednoga krštenja koje smo primili“ – rekao je.

Papa Franjo je naglasio da je put oprosta „vrhovni put kojim nam je ići“ kako bismo dospjeli do raja. „Zašto trebamo opraštati osobama koje su nam učinile zlo? Zato što je nama prvima bilo oprošteno, i to beskonačno više“ – objasnio je, podsjećajući na riječi Očenaša: „Otpusti nama duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim“.

Kad u ispovjedaonici kleknemo pred svećenikom, ne činimo ništa drugo od onoga što je činio sluga iz evanđeoske prispodobe koji je imao ogroman dug. Molimo: „Gospodine, imaj strpljenja sa mnom“. Znamo da smo puni mana i često iznova padamo u iste grijehe. Ali se Bog ne umara nuditi nam svoj oprost svaki put kad ga tražimo – objasnio je Papa.

Naš Otac nam se uvijek smiluje kad se pokajemo te naš šalje mirna srca. Božji oprost ne poznaje granica, ide ponad svake naše zamisli i doseže do svakoga tko, u intimnosti srca, prepoznaje da je pogriješio i želi mu se vratiti – rekao je papa Franjo.

Problem je u nama: kad smo mi dužnici, pozivamo se na milosrđe; kad je međutim nama netko dužan, zazivamo pravdu. To međutim „ne može biti stil kršćanskoga života“ jer nas Isus „uči praštati bez granica“. Podsjetio je i na teške riječi kojima Krist zaključuje prispodobu o okrutnom dužniku, kojeg je Gospodar bacio u tamnicu: „Tako će i Otac vaš nebeski učiniti sa svakim od vas, ako od srca ne oprostite svojem bratu“.

Sveti je Otac naglasio da je „svjedočenje milosrđa u današnjem svijetu zadaća od koje se nitko ne može ispričati“. Na kraju je pozvao svećenike i biskupe – ne isključujući iz toga ni sebe – da otiđu u ispovjedaonice i budu na raspolaganju za sakrament pomirenja.

RV | Bitno.net