Kontroverzni pakistanski zakon o blasfemiji, koji je već uzeo nebrojene žrtve (najpoznatija od njih svakako je Asia Bibi, kršćanka koja je već šestu godinu u zatvoru potpuno nevina), uzeo je i novu žrtvu, ovog puta zbog doista bizarnog razloga.

Naime, kako javlja Associated Press, a prenosi ABC, pakistanska policija uhitila je 16-godišnjeg kršćanina jer je na Facebooku “lajkao” fotografiju Ćabe, glavnog islamskog svetišta u Meki, za koju je procijenjeno kako je “neprimjerena”.

Policijski narednik Akhtar Ansari rekao je kako je osoba uhićena tijekom tjedna u provinciji Punjab na istočnom dijelu Pakistana. Pritom je nadodao kako se tinejdžer trenutačno nalazi u zatvoru gdje čeka suđenje.

Prema informacijama koje daje AP, policija je uhićenje izvršila nakon što ju je o spomenutom činu obavijestio musliman koji je tu fotografiju i “lajk” mladog kršćanina smatrao uvredljivim.

Prema pakistanskom zakonu o blasfemiji bilo koja osoba koja je optužena za vrijeđanje islama može biti osuđena na smrt. Zakon se također često koristi u svrhu manipulacije i privatnih obračuna.

Potez pakistanske policije dogodio se samo tjedan dana nakon što je Joseph Coutts, nadbiskup Karachija i predsjednik Pakistanske biskupske konferencije, u razgovoru za Radio Vatikan kritizirao spomenuti zakon.

„Nije samo Asia Bibi žrtva zakona o blasfemiji, već su žrtve brojne!” rekao je tom prilikom Coutts, dodavši pritom kako je stanje sada ipak malo bolje nakon što je prije nekoliko mjeseci Vrhovni sud “utvrdio da kritiziranje zakona o blasfemiji nije isto što i biti optužen za blasfemiju”.

“Riječ je o važnom koraku jer su neki ljudi ubijeni samo zato što su kritizirali zakon”, nadodao je nadbiskup.

Kršćani i “krivovjerni” muslimani najčešća su meta ovog kontroverznog poteza pakistanskih vlasti. Tako je u studenom 2014. godine, također u provinciji Punjab, razbješnjela gomila mučila, a potom i spalila kršćanski bračni par, optuživši ih za blasfemiju nakon što su u njihovu smeću navodno nađeni spaljeni ostaci Kurana.

Tino Krvavica | Bitno.net