Finska parlamentarka Päivi Räsänen kazala je jučer da je spremna nastaviti braniti slobodu govora i vjeroispovijesti “na svim potrebnim sudovima”, nakon što je sud u Helsinkiju jednoglasno odbacio sve optužbe protiv nje u parnici koja je podignuta zbog njenih javnih izjava o homoseksualnosti, prenosi CNA.

Državni tužitelj sada ima tjedan dana da odluči hoće li se žaliti na presudu. Räsänen je kazala kako se nadala da do tužbe neće doći no dodala je kako je jučer poslijepodne čula da će tužitelj ipak ići na Žalbeni sud.

“Još ne znamo sa sigurnošću. No, ako se dogodi, spremna sam braniti slobodu govora i vjeroispovijesti na svim potrebnim sudovima, i na Europskom sudu za ljudska prava ako je potrebno”, kazala je finska parlamentarka.

“Danas želim ohrabriti druge ljude da koriste ova temeljna prava. Sudska presuda je važna za kršćane koji vjeruju u Bibliju, ali i šire za slobodu govora”, dodala je.

Finska parlamentarka optužena je za poticanje netrpeljivosti prema manjinskoj skupini u tekstu iz 2004. godine, televizijskom nastupu iz 2018. godine i u objavi na Twitteru iz 2019. godine. Teza tužiteljstva glasila je da će njezine izjave “vjerojatno izazvati netoleranciju, prijezir i mržnju prema homoseksualcima”.

Fokus javnosti uglavnom je bio na potonjem slučaju, gdje je Räsänen na svojem Twitter profilu objavila fotografiju citata iz Pavlove poslanice Rimljanima (Rim 1,24 – 27):

“Zato ih je Bog po pohotama srdaca njihovih predao nečistoći te sami obeščašćuju svoja tijela, oni što su Istinu – Boga zamijenili lažju, častili i štovali stvorenje umjesto Stvoritelja, koji je blagoslovljen u vjekove. Amen. Stoga ih je Bog predao sramotnim strastima: njihove žene zamijeniše naravno općenje protunaravnim, a tako su i muškarci napustili naravno općenje sa ženom i raspalili se pohotom jedni za drugima te muškarci s muškarcima sramotno čine i sami na sebi primaju zasluženu plaću svoga zastranjenja.“

Ta poruka bila je dijelom kritike upućene luteranskoj Crkvi, čijom je Räsänen članicom, a koja je iste godine sponzorirala “LGBT povorku ponosa”. Räsänen se u poruci zapitala kako se to sponzorstvo može uskladiti s Biblijom.

Osim što je odbacio sve optužbe protiv Räsänen, sud je naredio da država mora platiti troškove obrane koji iznose nešto više od 60 000 eura.

Sud je ujedno odbacio i optužbe protiv biskupa evangeličke luteranske crkve u Finskoj Juhanea Pohjolea, koji je optužen jer je dao tiskati Räsänenin pamflet pod nazivom “Muško i žensko stvori ih”.

“Iako se čini da će se slučaj nastaviti, možda još nekoliko godina, u današnjoj smo bitci pobijedili”, kazao je Pohjole na jučerašnjoj konferenciji.

Slučaj je komentirao i Paul Coleman, izvršni direktor ADF-a, pravne skupine koja je pružila profesionalnu pomoć luteranskom biskupu i finskoj parlamentarki.

“Smatramo ovo iznimno važnom odlukom koja podržava temeljno pravo na slobodu govora u Finskoj, ali i šire”, kazao je.

“Vjerujemo da bi u slobodnom društvu svima trebalo biti dopušteno izražavati svoja uvjerenja bez straha od cenzure. Vidimo da postoji velika opasnost kroz zakone o govoru mržnje koji često vode ušutkavanju važnih javnih debata i nerijetko predstavljaju prijetnju ne samo slobodi izražavanja i slobodi vjeroispovijesti, nego i samoj demokraciji”, dodao je Coleman.

Ipak, ustvrdio je i kako se sadašnja presuda ne može smatrati konačnom pobjedom sve dok se uopće podižu tužbe u slučajevima kakav je bio parlamentarke Räsänen.

“Dok slavimo ovu pobjedu, prave pobjede u Europi će doći kada ovakvi slučajevi uopće neće postojati. Jer sve dok ovakvi slučajevi postoje, i zahtijevaju toliko vremena, truda i energije kako bi se nevine ljude obranilo od optužbi, ne možemo govoriti da je riječ o pobjedi slobode izražavanja”, zaključio je Coleman.