Australski mediji prenijeli su informaciju kako će se saslušanje održati 11. i 12. ožujka pred Vrhovnim sudom, a kardinalov ovdjetnički tim uvjeren je kako će uspjeti dokazati neutemeljenost presude koju je 21. kolovoza prošle godine potvrdio i Žalbeni sud države Victorije, a prema kojoj je australski kardinal osuđen na šest godina zatvora, od kojih treba odslužiti barem 3 godine i 8 mjeseci prije no što može izaći na uvjetnu slobodu.

Kao što smo već izvijestili, Vrhovni će sud odlučivati o dvije stvari: ima li Pell uopće pravo na žalbu te je li njegova žalba uspješna ili ne,  a profesor s Pravnog fakulteta u Melbourneu Jeremy Gas pojasnio je kako je moguće da sedmero sudaca odbije saslušati kardinalov slučaj i time potvrde već donesene presude nižih instanci.

Podsjećamo kako je kardinal Pell tijekom cijelog procesa tvrdio da je nevin, te kako je njegov slučaj pokrenuo brojne rasprave unutar australske i crkvene javnosti tijekom kojiih su neki istaknuli kako postoje dobri razlozi za vjerovanje u kardinalovu nevinost.

Na njegovu stranu stali su i brojni svjedoci koji su na suđenju istaknuli kako je bilo “nemoguće” da se zlostavljanje odigralo u sakristiji i onako kako je optužba opisala, a urednik Mercatorneta Michael Cook istaknuo je kako su na suđenju izneseni dokazi da je mladić koji je preminuo prije pet godina više puta negirao da je ikada bio zlostavljan, te citirao riječi Pellova odvjetnika koji je rekao da bi “samo luđak pokušao silovati dvojicu dječaka u sakristiji odmah nakon svečane svete mise”, ustvrdivši da Pell zasigurno nije lud. Cook je podsjetio i na činjenicu da je upravo Pell 1996. uspostavio programe za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja, unatoč tome što su se pojedini australski biskupi u to vrijeme tome protivili, savjetujući ga da sačeka s tom odlukom.

Karinal Pell trenutno se nalazi u najstrože čuvanom zatvoru u Melbourenu. Onamo je premješten nakon što je netko dronom pokušao snimiti 78-godišnjeg kardinala kako obrađuje zatvorski vrt.

Bitno.net