Novozaređeni đakon Ivan Šarić (31) je u nedjelju 26. lipnja prvi put u novoj crkvenoj službi sudjelovao na liturgijskom bogoslužju u Appenzellu u Švicarskoj. Bilo je to na misi povodom 100. obljetnice udruge bivših gardista, izvještava stranica Katoličke Crkve u Švicarskoj Kath.ch.

„Švicarski gardist može postati svećenik preko đakonske službe“, rekao je biskup iz St. Gallena Markus Büchel te izrazio zadovoljstvo što je misa slavljena povodom 100. obljetnice udruge bivših gardista. Spomenuo je da je dan ranije, u subotu 25. lipnja, zaredio Ivana Šarića za đakona te da je mladić ranije služio u Švicarskoj gardi.

U tom bogoslužju sudjelovalo je 500 ljudi, a nisu svi našli mjesta u crkvi, pa se slavlje do župnog centra i rodbine u Hrvatskoj prenosilo i preko interneta. To što je Šarić na putu da postane svećenik, njemu kao biskupu je osobita radost, istaknuo je.

Ivan Šarić (31) je na pripremama u pastoralnoj jedinici St. Gallen West-Gaiserwald. Mladić je, kako stoji u priopćenju biskupije, promijenio „crkvenu karijeru“. Izvorno je bio polimehaničar. Rođen je i odrastao u Wil SG, roditelji su mu iz Hrvatske. S 20 godina razmišljao je o tome da postane svećenik.

Za vrijeme njegove službe u papinskoj Švicarskoj gardi u Rimu od 2012. do 2015., ta je želja sazrela, ističe se. No, kako je rekao sam Ivan Šarić u objavi na župnom forumu, zaljubio se dok je studirao teologiju u sjemeništu St. Lambert u njemačkom Lantershofenu. Potom je ipak odlučio ostati u celibatu. Ivan Šarić kao svoju zadaću vidi služenje, biti tu za druge. „Sviđa mi se i veza između neba i zemlje koju ovaj zadatak podrazumijeva“, rekao je, a prenosi Kath.ch.