Američka biskupska konferencija dobila je novog predsjednika. Riječ je o nadbiskupu Timothyju Brogliju koji je na čelu Nadbiskupije za vojne službe SAD-a.

Broglio je izabran na mandat od tri godine, baš kao i novi potpredsjednik konferencije nadbiskup Baltimora William E. Lori.

Broglijov izbor bio je očekivan budući da je u prošlome mandatu služio kao tajnik biskupske konferencije. Iako biskupi obično kao novog predsjednika biraju dosadašnjeg potpredsjednika, to u ovom slučaju nije bilo moguće. Naime, nadbiskup Allen Vigneron koji je vršio službu potpredsjednika napunit će 75. godina prije isteka novog trogodišnjeg mandata te samim time prema pravilima ne može biti izabran.

Novi predsjednik, koji će zamijeniti nadbiskupa Josea Gomeza,  rođen je 1951. godine u Ohiju, a kanonsko pravo je doktorirao na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Osim dvogodišnje pastoralne službe, Broglio proveo je četiri godine u tajništvu apostolske nuncijature u Obali Bjelokosti te tri godine u Paragvaju.

Od 1990. do 2001. Broglio služio je kao osobni tajnik bivšeg državnog tajnika pape Ivana Pavla II., kardinala Angela Sodana. Nakon toga se ponovno vratio diplomaciji te je od 2001. do 2008. služio kao apostolski nuncij u Dominikanskoj Republici. Na čelo Nadbiskupije za vojne službe imenovan je 2008. godine gdje je ostao do danas.

Posljednjih je godina upamćen i po protivljenju obaveznog cijepljenja protiv koronavirusa za sve djelatnike u vojnoj službi.

“Nitko ne bi trebao biti prisiljen primiti cjepivo protiv COVID-19 ako bi to išlo protiv svetosti njegove ili njezine savjesti”, rekao je u izjavi. “Uskraćivanje izuzeća iz vjerskih razloga, ili kaznene ili negativne radnje prema protiv onih koji iznose iskrene prigovore, utemeljene na savjesti, bilo bi protivno saveznom zakonu i moralno pogrešno.”

U prvom razgovoru za medije održanom jučer, Broglio je kazao kako bi se volio susresti s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

“Pa, svakako ću se veseliti svakoj prilici koju ću imati za razgovor s političkim čelnicima u Sjedinjenim Državama. Ne vidim svoju ulogu kao primarno političku, ali ako postoji način da se evanđelje unese u sve aspekte života u našoj zemlji, sigurno neću propustiti nijednu priliku da to učinim”, kazao je Broglio odgovarajući na pitanja.

Jednog od novinara zanimalo je i kako bi odgovorio onima koji bi njegov izbor protumačili kao “pokazivanje drugačijih prioriteta od onih koje ima papa Franjo”.

“Koliko mi je poznato, zasigurno sam u zajedništvu s papom Franjom, kao dio univerzalne Crkve. Mi smo braća biskupi, sigurno se poznajemo. Nije mi poznato da to nužno ukazuje na neki nesklad s papom Franjom”, rekao je Broglio.