Biskup njemačke biskupije Tier, Stephan Ackermann, najavio je imenovanje povijesne komisije koja bi trebala ispitati postupak beatifikacije oca Josepha Kentenicha, osnivača Schönstattskog pokreta. Ovu odluku je pozdravio i međunarodni predsjednik Schönstattskog pokreta otac Juan Pablo Catoggio, piše CNA.

Ova odluka, objavljena 7. srpnja, uslijedila je nakon optužbi koje je na račun oca Kentenicha iznijela povjesničarka i teologinja Alexandra von Teuffenbach. Kao što je Bitno.net već pisao, von Teuffenbach svoje optužbe temelji na spisima isusovačkog teologa Sebastiaana Trompa kojeg je Vatikan između 1951. i 1953. postavio kao apostolskog vizitatora pokreta. Istraživanje von Teuffenbach objavljeno je u njemačkim katoličkim novinama Die Tagepost.

Neke od optužbi uključivale su “zloupotrebu moći na račun redovnica”, što je, tvrdi von Teuffenbach, “jasno istaknuo i potvrdio rimski vizitator”, kao i onaj kojeg je prije njega poslao lokalni biskup. Također, o. Kentenicha sumnjiči se i za sumnjivo seksualno ponašanje, pa i seksualno iskorištavanje barem jedne časne sestre, članice Marijinih sestara koje je svećenik osnovao.

Postupak beatifikacije oca Kentenicha pokrenuo je biskup Bernhard Stein 10. veljače 1975. godine u biskupiji Tier. Međutim, postupaj još nije dovršen niti na biskupijskoj razini.

Zadatak povijesne komisije, čiji članovi još uvijek nisu utvrđeni, jest „prikupljanje svih trenutno dostupnih dokumenata Vatikanskih arhiva koji se na neki način odnose na ovaj postupak beatifikacije te procjena njihova značaja“. Zadatak ove komisije također će biti „usklađivanje novopronađenog materijala s onim što je prethodno prikupljeno i ocijenjeno“. Komisija bi po završetku svoga rada trebala napisati izvještaj o osobnosti i duhovnosti oca Josefa Kentenicha.

Međunarodno predsjedništvo Schönstattskog pokreta 8. srpnja je objavilo priopćenje koje je potpisao otac Juan Pablo Catoggio. U njemu se pozdravlja odluku biskupa Ackermanna jer će se tako „pojasniti pitanja koja se tiču osobe i djela oca Kentenicha“.

„Razumijemo da Schönstattska obitelj diljem svijeta od nas očekuje inicijativu kako bismo odgovorili na brojna opravdana pitanja i zablude, ali i zahtjeve za transparentnošću. S pravom očekujete da povijest oca Kentenicha, Schönstatta i Marijinih sestara bude otvorena i transparentnije obrađena te priopćena Schönstattskoj obitelji“, poručio je otac Catoggio.

„Uvjereni smo da će ovaj postupak na brojnim raznima rezultirati istinom u punom svjetlu te tako omogućiti objektivnije i sveobuhvatnije razumijevanje osobe, djelovanja i karizme oca Kentenicha“, zaključio je otac Catoggio.