Sedmorica njemačkih biskupa uputila su pismo Svetoj Stolici u kojoj traže pojašnjenje zbog dokumenta koji je u veljači objavila Njemačka biskupska konferencija i kojim se predlaže da protestantskim supružnicima katolika bude dopušteno primati svetu pričest, prijedlog za koji potpisnici ovoga pisma smatraju da “prelazi nadležnost nacionalne konferencije”.

Podsjetimo, njemački biskupi, okupljeni na proljetnom zasjedanju u Ingolstadtu, većinom su glasova podržali izradu svojevrsnog pastoralnog vodiča za pričešćivanje protestanata u određenim okolnostima. “Vodič” je sadržavao upute prema kojima neki protestantski vjernik koji je u braku s katolikom može primiti pričest ako prođe kroz, kako je pisalo u dokumentu Konferencije, “ozbiljno ispitivanje” svoje savjesti, “prihvaća vjeru Katoličke Crkve”, želi stati na kraj “ozbiljnoj duhovnoj uznemirenosti” te čezne za “utaženjem svoje gladi za euharistijom”.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Reinhard Marx tada je izjavio kako je dokumentu prethodila intenzivna rasprava, a sada se pokazalo i koliko je bila “intenzivna” i koliko su podjele unutar njemačkog episkopata po tom pitanju duboke jer su sedmorica biskupa zapravo zatražila intervenciju Vatikana.

Pismo su potpisali kardinal Rainer Woelki, nadbiskup Kölna te nadbiskup Ludwig Schick (Bamberg) i biskupi Konrad Zdarsa (Augsburg), Gregor Maria Hanke (Eichstätt), Wolfgang Ipolt (Görlitz), Rudolf Voderholzer (Regensburg) i Stefan Oster (Passau).

Prelati u pismu upozoravaju kako je objava ovog dokumenta ozbiljno prekoračenje kompetencija koje neki episkopat ima, jer je pripuštanje pričesti protestanata u nesuglasju i s Kanonskim pravom. Zato traže od Kongregacije za nauk vjere da se o tome očituje. Osim na tu Kongregaciju, pismo je adresirano i na Papinsko vijeće za jedinstvo kršćana.

Povodom pisma, o kojemu očito nije bio obaviješten, oglasio se i kardinal Marx. On je u svom pismu poručio kako mu je nejasno da nakon rasprava koje su vođene po tom pitanju “i dalje postoje dvojbe”. Također, odbio je optužbe da je dokument iz veljače u suprotnosti s crkvenom doktrinom, te podsjetio da je riječ o skici, a ne gotovom dokumentu.

Iako neki komentari cijelu situaciju opisuju kao “neobičnu”, drugi pak podsjećaju na sličnu iz 1999. Tada je nedavno preminuli kardinal Joachim Meisner pisao papi Ivanu Pavlu II. i tražio od njega da reagira na odluku drugih biskupa koji su odlučili da katolički svećenici mogu sudjelovati u savjetovanju žena koje žele učiniti abortus, pravdajući to time kako postoji mogućnost da te žene odgovore od njega. S time se Meisner nije složio. Sv. Ivan Pavao II. je tada naložio njemačkim biskupima da tu odluku opozovu, jer bi sudjelovanje katoličkog svećenika u proceduri koja vodi do pobačaja bila moralno neprihvatljiva.

Goran Andrijanić | Bitno.net