Nakon što je u lipnju ove godine Vrhovni sud Kanade spriječio pokretanje pravne škole na privatnom kršćanskom sveučilištu Trinity Western University (TWU) zbog kodeksa koji je proglasio diskriminatornim, o čemu smo već pisali, sveučilište je odlučilo izmijeniti kodeks kako bi pravna škola mogla početi s radom.

Sudu je bio sporan Savez zajednice koji je trebao prihvatiti svaki student koji se upisuje na sveučilište, a prema kojemu je studentima i nastavnom osoblju, između ostaloga, zabranjena “seksualna intimnost koja krši svetost braka između muškarca i žene”.

U odluci kojom je sveučilište učinilo prihvaćanje Saveza neobaveznim za studente, no ne i za zaposlenike, stoji:

“Kako bismo unaprijedili našu želju da zadržimo TWU uspješnom zajednicom kršćanskih vjernika koja je uključiva prema svim studentima koji žele učiti iz kršćanskog svjetonazora i pripadajuće filozofije, Savez zajednice od akademske godine 2018./2019. više neće biti obavezan za studente koji se žele upisati, ili nastaviti studij na Sveučilištu.”

Predsjednik sveučilišta, Robert G. Kuhn, u izjavi kojom je obznanio ovu odluku, naglasio je kako sveučilišna “misija ostaje ista”, što znači da, prema Kuhnovim riječima, ostaju “akademski izvrsno sveučilište utemeljeno na Bibliji”, koje je “u potpunosti predano svojim utemeljujućim principa evangeličkog kršćanstva”.

“Nastavit ćemo biti zajednica okupljena oko Krista, koja je definirana zajedničkom potragom traženja Božje slave, obznanjujući njegovu istinu, suosjećanje, pomirbu i nadu svijetu koji je u potrebi”, zaključio je Kuhn.

Podsjetimo, Kanadska biskupska konferencija pratila je ovaj slučaj izrazivši uoči donošenja presude Vrhovnog suda zabrinutost da bi njome prava LGBT zajednice mogla biti stavljena iznad prava na vjersku slobodu “čime bi se poništili svi mehanizmi protiv vjerske diskriminacije“.

Ivo Džeba | Bitno.net