Imenovanjem o. Jána Buca parlamentskim kapelanom, Narodno vijeće Slovačke Republike dobilo je svoga prvog službenog dušobrižnika, izvijestio je u četvrtak 30. studenoga 2023. Kathpress.

Služba parlamentskog kapelana predviđena je memorandumom potpisanim između Slovačke biskupske konferencije i Narodnog vijeća Slovačke Republike.

O. Ján će slaviti misu svakog četvrtka navečer u kapeli Bratislavskog dvorca u neposrednoj blizini parlamenta, prenosi Kathpress izvješća slovačkih medija. Sat vremena uoči mise kapelan će biti na raspolaganju zastupnicima i zaposlenicima za slavlje sakramenta pomirenja i osobne razgovore.

O. Jána u službu je uveo bratislavski nadbiskup Stanislav Zvolenský. Služba parlamentskog kapelana „standard je u Europi“ i „u drugim državama normalna je stvar“, rekao je nadbiskup, izražavajući zahvalnost što je sada postoji i u slovačkom parlamentu.

O. Ján Buc (51) studirao je teologiju u Bratislavi i u Poljskoj. Nakon svećeničkog ređenja 1997., među ostalim je bio tajnik sekcije za mladež Slovačke biskupske konferencije i predsjednik Saveza kršćanskih zajednica mladih. Godine 2010. imenovan je pokroviteljem karizmatskog novoevangelizacijskog projekta Godzone.

Tri godine vodio je katoličku televizijsku postaju TV Lux, a povremeno je radio i za javnu televiziju RTVS. Također, povremeno je slavio mise u zgradi Vlade SR. Uz svoju novu službu, o. Ján će i dalje biti župni pomoćnik u Važecu na sjeveru Slovačke.

Podsjetimo kako su od lipnja u češkom parlamentu zastupnicima i zaposlenicima na raspolaganju dvojica kapelana, jedan katolički i evangelički. Sporazum o tome prethodno su potpisali parlamentarni kancelar Martin Plíšek i predstavnici Češke biskupske konferencije i Ekumenskog vijeća crkava.

Tamošnji parlamentarni kapelani jednom tjedno su u određeno vrijeme nazočni u parlamentarnoj kapelici, u kojoj se već sedam godina redovito odvijaju bogoslužja, a mogući su i individualni dogovori termina s njima.